Kontakta oss

INRIKES

Nu rasar Erdogan mot Sveriges yttrandefrihet – igen

Publicerat

den

Faksimil Youtube

ANKARA  Turkiets diktator Recep Tayyip Erdogan anser att Sverige inte har vidtagit några åtgärder mot PKK:s aktiviteter i Sverige. Som exempel pekar diktatorn ut att svensk yttrandefrihet fortfarande gäller.

I ett uttalande antyder Erdogan att statsminister Ulf Kristersson lovat Turkiet att Sverige skulle förbjuda prokurdiska demonstrationer. Istället har antalet prokurdiska aktioner och demonstrationer avlöpt varandra runtomkring i landet, ofta med PKK-flaggor i täten, vilket har upprört turkiska högerextremister och islamister.

– Den viktigaste delen i våra förväntningar var terrororganisationen PKK:s demonstrationer på Stockholms gator. Vi talade med statsministern om detta, säger Erdogan till turkiska CNN.

Aktionerna fortsätter

Så sent som under fredagskvällen höll en grupp aktivister från Rojavakommittéerna och Samidoun en banderollaktion i centrala Göteborg där det centrala budskapet var att terrorlagstiftningen bara är ”hittepå”.

I samband med World Kobane Day gjorde aktivister från Rojavakommittéerna i Stockholm en spektakulär aktion där man uttryckte solidaritet med såväl Kurdistan som med Palestina. Precis som Israel är även Turkiet en slags apartheidregim, i synnerhet i kurdiskdominerade områden. De senaste femtio åren har kurderna genomlidit alltifrån massakrer, flygbomber och brutala övergrepp från militärer och poliser.

 

Tobias Billström tyst

Trots att flera av Sveriges stora medier har sökt utrikesminister Tobias Billström så har utrikesministern inte gett några som helst kommentarer på Erdogans utspel.

Så sent som för några dagar sedan hyllade Tobias Billström den turkiska nationen på Turkiets nationaldag.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se