Kontakta oss

INRIKES

Egor Putilovs blockfest – Blockade sina medarbetare på Twitter

Publicerat

den

INRIKES Efter tidningen Arbetarens avslöjande kring Egor Putilovs uppehållstillstånd började Putilov blockera människor på sociala medier. En av de som blockades var högerjournalisten Mattias Albinsson. – Jag har inte fått någon kommentar till blockeringen, säger Albinsson till Aktuellt Fokus.

Före detta Avpixlat, numera Samhällsnytt har gjort massor av nyheter om fuskande asylsökande. En av Samhällsnytts två öppna medarbetare är pseudonymen ”Egor Putilov” som tidigare avslöjats som desinformatör. Bakom pseudonymen står Martin Dahlin, en ryss som har jobbat på Sverigedemokraternas riksdagskansli i Stockholm. Igår kunde tidningen Arbetaren avslöja att ”Putilov” fuskade till sig sitt uppehållstillstånd. Avslöjandet blev en stor snackis på sociala medier – bara på Twitter blev ”Egor Putilov” ett av de mest diskuterade ämnena under gårdagen. Och det är även på Twitter som ”Egor Putilov” började blocka människor som nämnde avslöjandet.

En av alla som har blivit blockerade är högerjournalisten Mattias Albinsson som jobbar för Samhällsnytt. Till Aktuellt Fokus säger Mattias Albinsson att inte har fått någon kommentar till blockeringen. Albinsson verkar dock inte bry sig speciellt mycket.

Har du fått någon förklaring till varför du blev blockad av din kollega?

– Jag har inte fått någon kommentar till blockeringen.

På Twitter har flera människor reagerat över Putilov/Dahlins agerande. Vad tycker du själv?

– Jag frilansar för Samhällsnytt och känner inte Alexander. Han får blockera, följa eller avfölja vilka han vill på Twitter. Jag har personligen ingen alls på min blocklista. Det är värre när offentliga personer, som politiker eller höge tjänstemän, blockerar journalister.

Om ”Putilovs” lögner för att få svenskt uppehållstillstånd säger Albinsson att han tycker att det är fel att ljuga för svenska myndigheter.

– Jag känner inte till något om Alexanders bakgrundshistoria och kan därför inte kommentera agerandet, det får han själv göra. Rent allmänt anser jag att det är fel att ljuga för svenska myndigheter för att få uppehållstillstånd eller medborgarskap.

Före blockeringen hade Mattias Albinsson skrivit att han tyckte att Arbetaren hade gjort ett bra avslöjande. Om det är anledningen till att Albinsson blev blockad av sin kollega är för närvarande okänt. Till Nyheter Idag säger Putilov att blockeringen var ett misstag då han skulle blockera vänsterpersoner. Men när Aktuellt Fokus går in på Twitter är det många fler än vänsterpersoner som har blivit blockade, bland annat uppger flera SD-sympatisörer att de har blivit blockade.

Aktuellt Fokus har försökt nå Egor Putilov för en kommentar.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se