Kontakta oss

UTRIKES

SDF: ”USA planerar att stanna i Syrien”

Publicerat

den

SYRIEN/KURDISTAN Enligt uppgifter planerar USA att stanna i Syrien efter att IS har krossats. USA förväntas bygga starkare band med Norra Syriens Federation och SDF, som lett kampen mot IS.

USA:s huvudallierade i kampen mot IS har varit de Syriska Demokratiska Styrkorna, SDF. SDF består främst av den kurdiska gerillan YPG. Under Syriens inbördeskrig har den kurdiska minoriteten i landet tagit ett steg i kampen för självständighet när Syriens Norra Federation bildades. Talal Silo är talesman för SDF och berättar för Reuters att amerikanska trupper kommer att vara kvar i regionen efter IS har krossats.

USA har länge förlitat sig på Natolandet Turkiets stöd i Mellanöstern, men efter att Turkiet samarbetat med IS för att stoppa kurdernas framfart har det amerikanska samarbetet med kurderna blivit starkare.

– USA har en strategi utvecklad för flera årtionden framåt. Det kommer att vara flera långsiktiga överenskommelser inom det militära, ekonomiska och politiska fälten i regionen, säger Silo till Reuters.

Efter att Turkiet svikit USA har de satt upp flera militärbaser i norra Syrien. Dessa har varit viktiga i kampen mot IS då baserna bland annat understött SDF med artilleri och bombplan.

– Kampen kommer att fortsätta även efter att IS förlorat Raqqa, säger Ryan Dillon, en talesman för de amerikanska styrkorna i regionen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se