Kontakta oss

INRIKES

Soundcloud stänger ner svenska hatpoddar

Publicerat

den

HÖGERN Den delvis svenska ljudtjänsten Soundcloud har stängt ner flera konton med kopplingar till svenska högerextremister. Nedstängningen har bland annat bekräftats av ”Nordiska alternativhögern” som ondgör sig över Soundclouds beslut. På Facebook försöker dom bland annat hävda att Soundcloud är motståndare till yttrandefriheten, ett argument som Soundcloud inte håller med om.

När Aktuellt Fokus talar med Lauren Gallagher, presstalesperson för Soundcloud, säger hon att Soundcloud även i fortsättningen kommer vara en öppen plattform. Enligt Soundcloud handlar det om att upprätthålla sin trovärdighet gentemot övriga användare av den populära ljudtjänsten.

– SoundCloud är en öppen plattform, friheten att yttra sig är viktig för att upprätthålla trovärdigheten och äktheten gentemot våra skapare och användare.

När Soundcloud utvecklar resonemanget hänvisar företaget till de användarvillkor som användarna har skrivit under. Enligt Lauren Gallagher råder det inga tvivel, innehåll som främjar hat och våld eller på annat sätt går emot användarvillkoren ska bort.

– Vi stoppar allt innehåll som är obscent, främjar eller uppmuntrar till hat och våld, eller är anstötligt enligt våra användarvillkor och riktlinjer.

Lauren Gallagher säger även att företaget är beroende av att Soundcloudanvändarna själva rapporterar högerextremt hat. När en användare har flaggat för vad hen finner olämpligt skickas flaggningen vidare till administratörer som granskar och analyserar de rapporterade fallen.

– Vi litar på att medlemmarna i vårt community flaggar innehåll för granskning. När något flaggas agerar vårt ”Trust & Safety”-team och granskar och utvärderar situationen. Om vi ​finner att det rapporterade innehållet strider mot våra användarvillkor tar vi bort det från plattformen omedelbart.

Bland de svenska högerextrema poddar som sänt via Soundcloud och som nu har fått sina konton nedstängda återfinns följande;

Motgift – Drivs av de mångåriga aktivisterna Magnus Söderman och Dan Eriksson. Från början startades podden som ett fristående projekt till Svenskarnas Parti (f.d. Nationalsocialistisk Front) men utvecklades rätt snart till en självständig plattform. Magnus Söderman är före detta ledande aktivist inom Nordiska Motståndsrörelsen, numera självutnämnd ideolog inom den etnonationalistiska miljön. Dan Eriksson är före detta SvP-företrädare och har varit involverad i en rad olika projekt och organisationer sedan tidigt 2000-tal, däribland Nationaldemokraterna, Fria Nationalister och Info14.

Ingrid och Conrad – Drivs av den högerextrema duon Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv. Ingrid Carlqvist är före detta journalist, numera högerextrema mångsysslare. Har varit inbjuden föreläsare och betald av Sverigdemokraterna, försvarat pedofiler och uttryckt sympatier för nazistiska Nordiska Motståndrörelsen. Daniel Frändelöv är före detta jämställdist, numera radikal etnonationalist. Radikaliserades genom poddandet. Har deltagit i en rad högerextrema arrangemang de senaste åren.

Vita pillret – Drivs av bland annat Daniel Friberg och Christoffer Dulny. Daniel Friberg är mångårig aktivist inom den så kallade vit makt-världen och har varit involverad i en rad projekt och organisationer genom åren. Numera är han en av ledarna för neofascistiska alt-right-rörelsen. Christoffer Dulny är före detta SD-toppen som avgick efter att ha blivit avslöjad med att sprida hat och hets på nätet i valrörelsen 2014. Idag är han ordförande för alt-right-rörelsens nordiska avdelning. Duon deltog bland annat i nazistmarschen i Charlottesville där en nationalistisk terrorist genomförde en bilattack mot en antirasistisk folkmassa. Efter Charlottesville uppges bägge ha fått inreseförbud till USA.

Sluggers – Drivs av Patrik Forsén och Fredrik Hagberg. Patrik Forsén, mångårig högerextrem aktivist. Före detta ordförande för Nationaldemokratisk Ungdom och medgrundare av den neofascistiska organisationen Nordisk Ungdom som han även har varit talesperson för. Fredrik Hagberg, talesperson för Nordisk Ungdom. Före detta medlem i Nationaldemokraterna. Duon deltog i den högerextrema motdemonstrationen mot Pride i Stockholm.

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se