Kontakta oss

UTRIKES

YPG byter taktik efter förlusten av Afrin

Publicerat

den

SYRIEN Islamister med understöd av turkiska armén har återigen tagit över Afrin i norra Syrien. Folkförsvaret YPG bekräftar att staden är förlorad men att dom kommer fortsätta strida mot den islamistiska ockupationen.

För 58 dagar sedan invaderades norra Syrien av den turkiska armén och Al-Qaida-kopplade islamister från FSA (Fria Syriska Armén). Målet med invasionen var att stoppa en demokratisk utveckling i regionen, sedan de kurdiska miliserna YPG och YPJ befriat stora delar av Syrien från terrorrörelsen Islamska Staten. Huvudmålet i invasionen var att erövra staden Afrin, vilket islamisterna nu lyckats med.

Den turkiska invasionen har inneburit massakrer på civila. Sedan några dagar tillbaka har YPG/YPJ sett till att evakuera alla civila ur staden för att undvika en fortsatt massaker. YPG och YPJ uppger att de har retirerat. I ett pressmeddelande bekräftar försvarsstyrkorna att striderna är långtifrån över men att de kommer byta taktik och använda sig av en mer traditionell gerillakrigföring mot de islamistiska ockupanterna.

Utöver Afrin har den turkiska regimen lovat att rensa hela norra Syrien från kurdiskt inflytande. Flera regioner i Norra Syrien skyddas fortfarande av YPG.

Den Turkietledda ockupationen har lett till att omvärlden vänt kurderna ryggen. YPG har genom de Syriska Demokratiska Styrkorna, SDF nästan rensat hela landet från IS-terrorister. SDF har använt sig av amerikanskt flygunderstöd mot IS men ett amerikanskt stöd mot de Al-Qaida kopplade islamister som YPG nu strider mot har uteblivit. USA är genom Nato allierade med Turkiet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se