Kontakta oss

INRIKES

Sifos siffror: ”svenska folket är emot vinster i välfärden”

Publicerat

den

INRIKES| En klar majoritet av svenskarna är emot vinster i välfärden. Samtidigt förespråkar både politikereliten i Alliansen och i Sverigedemokraterna fortsatt plundring av välfärden.

En klar majoritet av svenskarna vill minska möjligheten för privata företag inom skola, vård och omsorg att ta ut vinst. Det visar en undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av SVT Nyheter. Åtta av tio svarar att de antingen vill se begränsningar eller ett totalt förbud mot vinstuttag. Bara en av tio uppger att de vill att reglerna förblir som i nuläget.

Ledningen inom Socialdemokraterna är för vinster i välfärden. Bland de som tänker rösta på Socialdemokraterna vill en majoritet på 51 procent tillåta vinstuttag, men med begränsningar. Men även 37 procent av de tillfrågade vill förbjuda vinster helt.

Även bland de som tänker rösta borgerligt svarar majoriteten att de vill se begränsningar av välfärdsföretagens vinstuttag, trots att Allianspartierna starkt motsatt sig ett sådant förslag. Bland de moderata väljarna vill 62 procent ha begränsningar och 9 procent vill ha förbud för vinstuttag.

Sverigedemokraterna ligger helt i otakt med sina väljare. Partiledningen förespråkar vinster i välfärden och öppnar för fortsatt plundring av välfärden medan SD-väljarna vill ha ett stopp.

– På olika sätt upplever fler människor att någon form av kontroll eller begränsning är rimlig. Och det verkar vara oavsett om du är höger eller vänster, säger Sifos analyschef Toivo Sjörén till SVT.

Regeringens uppmärksammade utredning om vinster i välfärden presenteras den 8 november.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se