Kontakta oss

INRIKES

M-riksdagsledamot: Odemokratiskt att Hultqvist citerar SD-företrädare

Publicerat

den

Foto: Johan Fredriksson

INRIKES     Försvarsminister Peter Hultqvist citerade Sverigedemokraternas partiledare och andra SD-toppar. Odemokratiskt, enligt M-riksdagsledamoten Annicka Engblom som ryckte ut till Sverigedemokraternas försvar.

Försvarsminister Peter Hultqvist skrev en ledarkrönika i Sydöstran där han tog upp Moderaternas närmande till Sverigedemokraterna och citerade ledande SD-toppar. Det räckte för att M-riksdagsledamoten Annicka Engblom skulle anklaga Hultqvist för polarisering och undergrävande av demokratin i samma tidning.

Citaten som Hultqvist tog upp i ledarkrönikan var följande. ”Segra eller dö” av Mattias Karlsson, Jimmie Åkessons krigsförklaring mot Socialdemokraterna i oktober 2020 samt Richard Jomshofs välkända citat om Ungern: ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.”

Undergräver demokratin

Att Peter Hultqvist citerade Sverigedemokraternas företrädare var tydligen värre än att Sverigedemokraternas företrädare fällde citaten från första början. I insändaren går Annicka Engblom så pass långt att hon anklagar Peter Hultqvist för att undergräva demokratin med sitt hårdföra språkbruk.

”Det höga tonläget och hårdföra språkbruket är inte bara besvärande och genant för alla hårt arbetande och välmenande folkvalda inom socialdemokratin – det faller tillbaka på alla folkvalda i Sveriges demokratiska styrelseskick, bidrar till politikerförakt och förfular samhällsdebatten.”, skriver Annicka Engblom.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se