Kontakta oss

INRIKES

Sjuksköterska blandar in gudstro och andeutdrivning i arbetet

Publicerat

den

vardkaoset-1VÅRDKAOSET| En sjuksköterska vid ett hälsocenter inom Region Gävleborg skulle bota patienter med andeutdrivning i hennes frikyrkoförsamling. Flera patienter fick numret till hennes man som skulle bota patienterna. Nu kritiseras sjuksköterskan av IVO.

Enligt beslutet från IVO ska sjuksköterskan, som arbetar på en hälsocentral inom Region Gävleborg ha frågat en av patienterna om hon varit i kontakt med en häxa eller liknande, eftersom problemen skulle kunna ha orsakats av ”en förbannelse över livssituationen”.

Hon förklarade också att hon och hennes make är aktiva i en frikyrkoförsamling och att maken skulle kunna hjälpa patienten med bland annat ”husbefrielse”. Sjuksköterskan ska också ha förmedlat makens telefonnummer till patienten.

Två andra patienter ska också ha fått makens nummer för att få hjälp med psykosociala problem, som skulle kunna ha ”andliga orsaker”.

Sjuksköterskan ska också ha haft flera samtal med en kurator på sin arbetsplats kring att hennes gudstro måste lämnas utanför hennes professionella arbete.

IVO kritiserar sjuksköterskan för att ha riskerat patientsäkerheten genom att förmedla kontakt med maken och för att inte ha handlat i enlighet med vetenskaplig och beprövad grund. När New Public Management och LEAN-tänkande raserar grunden för en god vård för både anställda och patienter blir alternativmedicin mer lockande.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons