Kontakta oss

INRIKES

Svenska banker gör smutsiga affärer med krigsindustrin

Publicerat

den

KAPITALISM| Svenska banker ser inga problem att äga aktier i den smutsiga krigsindustrin. I en rapport skriver samarbetsinitiativet Fair Finance Guide att flera banker äger aktier i kontroversiella vapenföretag.

Flera av Sveriges banker har aktier i den smutsiga krigsindustrin i företag som producerar vapen. Få av svenska bankerna ser problem att äga aktierna i företag som aktivt stödjer krig och plundring. En av de som äger många aktier i vapenindustrin är Swedbank.

I rapporten som har publicerats på DN Debatt hamnar Swedbank högst upp med innehav på över 2,3 miljarder kronor. Enligt bankens fondbolag Swedbank Robur beror det till stor del av innehav i Saab med aktier för cirka 1,8 miljarder kronor. Saab har exporterat till Saudiarabien. Andra känsliga innehav hos banken är BAE, Thyssen Krupp och Thales. Under våren uppger Swedbank att man sålde aktierna i BAE.

Enligt Swedbank är innehaven i linje med bankens regelverk. I sitt svar till Fair Finance Guide anger banken att man inte har några aktuella planer på att skärpa regelverket även om man ser över det årligen.

Handelsbanken hade näst störst innehav av känsliga vapenbolag i rapporten med 982 miljoner kronor. I sitt svar skriver Handelsbanken att man anser att investeringarna är i linje med kundernas förväntningar och att man inte planerar att skärpa regelverket.

Av de övriga bankerna anger Skandia att de ändrat sitt regelverk under 2016 och Danske Bank att de ska fortsätta se över sitt regelverk. SEB, Nordea och Länsförsäkringar säger i rapporten att de inte har några planer på att ändra regelverket. Att köpa aktier i den smutsiga vapenindustrin är fortfarande okej.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se