Kontakta oss

INRIKES

Skådespelaren anmäler polisen – Talar ut med Aktuellt Fokus

Publicerat

den

INRIKES | Skådespelaren, Abdishakour, mer känd som karaktären, Bängan Lagerblad har anmält polisen för tjänstefel och olaga frihetsberövande. Aktuellt Fokus har intervjuat den 29-åriga skådespelaren som bland annat uppger att han finner det som har inträffat obehagligt.

Det var den 3 maj som Bängan Lagerblads fanpage på Facebook publicerade en bild på en polis som det hela började. Den aktuella polismannen pekades ut som en av de poliser som körde rakt in i en folksamling på Medborgarplatsen i Stockholm på Valborgsmässoafton. Polisen gick tidigt ut med att det hela rörde sig om mekaniskt fel på bilen. Till flera medier uppgav man poliserna inte kunde stanna bilen. Efter massiv kritik från bland annat Volvo ändrade man sig och skyllde på den mänskliga faktorn istället. Även internt fick man motta kritik för att myndighetspersonal slentrianmässigt slog ifrån sig ansvaret för det inträffade.

– jag tycker inte att någon ska säga att det är ett tekniskt fel för det har man ingen aning om innan man har tittat på utredningen, sade Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm till Aftonbladet.

Bilden på polismannen fick snabbt spridning på sociala medier och en infekterad diskussion mellan Stockholmspolisens Twitterkonto, Yttre Befäl Södermalm. Stockholmspolisens Twitterkonto konstaterade snabbt att Bängan Lagerblad inte är en äkta polis. Vilket skådespelarkaraktären utger sig för genom att kalla sig för Konstapel Bängan Lagerblad.

Polisen går till motangrepp mot Bängan Lagerblad. De kallar honom fejk och skriver att polisen inte tycker att människor ska leka snut.

Bondegatan på Södermalm den 7 maj

Den 7 maj är Abdishakour ute och promenerar på Södermalm i Stockholm. I höjd med Bondegatan ska en polisbuss kört upp bredvid honom och därefter ska tre poliser genast gått fram till honom. Enligt skådespelaren drar de sedan utan förvarning och utan kommunikation in honom i bussen och kör iväg.

I ett offentligt meddelande på karaktärens fanpage på Facebook skriver Abdishakours producent följande;

Direkt blir han ifråntagen sin mobiltelefon som också stängs av. Ingen misstanke eller förklaring gavs vid det här skedet. Bängan blev självklart upprörd och vid ett tillfälle höll ena polismannen över hans mun med handen för att tysta honom. Vem hade inte blivit upprörd i det här skedet?

Sen förklarade de att de själva var väldigt upprörda över att han hängt ut deras kollega och att han verkligen hade ”gått över gränsen” den här gången. Även att de ”har en plats för sånna som honom”.

Nu har de även kört en bra bit.

De släpper till slut av honom, men då i ett skogsparti utanför Södertälje. Därifrån får han själv ta sig hem.

 

Talar ut med Aktuellt Fokus om polisanmälan mot polisen

ainamaxresdefault

 

Idag, lördagen den 9 maj har Abdishakour gjort en formell polisanmälan mot polisen. Polisen bekräftar att en anmälan har lämnats in.

Aktuellt Fokus talat med Abdishakour för att höra hans sida av det hela. I intervjun säger han att han tror att hans kritiska syn på polisens förmåga att komma undan med brott är en av anledningarna till att de stoppade honom. De vill skrämmas, jag finner det obehagligt säger den 29-åriga skådespelaren.

 

Hur mår du efter polisingripandet?

Det var ju egentligen inte ett regelrätt polisingripande, hade det varit det hade jag nog mått lite bättre. Det här var obehagligt, men istället för att låta det trycka ner mig så blir det till bensin för att kämpa ännu hårdare för det jag tror på.

Varför har du gjort en anmälan?

Annars kommer det inte synas i statistiken och en del medier verkar tydligen inte ta saker på lika stort allvar om det inte är polisanmält. Andra medier ifrågasätter att det ens hänt. Det är nog egentligen inte så konstigt då det inte drabbar alla och kan verka väldigt främmande för någon som haft det väldigt bra.

Vad tror du händer med anmälan mot polisen?

Den kommer garanterat läggas ner, det sätter min bricka på.

Hur ser du på polisingripandet?

Nä, men som jag sa så blir det drivkraft istället för att jag låter mig skrämmas till tystnad. Sämsta sättet att tysta någon är att ge den mer att skrika om.

Varför hängde du ut polisen från början?

För han skylde ifrån sig på bilen, han skulle tagit sitt ansvar och bett om ursäkt. Man kan inte hålla på och mörka såna här händelser, det kommer bara leda till ökad polarisering och ett vi-mot-dom tänk från både poliser och allmänheten.

Har du förståelse för att poliser är arga på dig?

Ja, jag kan förstå att de är det, men då har de rätt att anmäla mig. Det är så det borde gå till, istället för att köra ut mig i skogen.

Hur ser du på att polisen kallar dig fejk och går emot dig personligen på sociala medier?

Som sagt, det sämsta sättet att tysta någon är att ge den mer att skrika om. De skjuter sig bara i fötterna.

Vad var polisens syfte med polisingripandet?

Att skrämma mig.

Har de lyckats skrämma dig?

Nej.

Vad säger du till de som tror att du är polis På riktigt?

Vem tror det? Jag är Konstapel Bängan Lagerblad – En folkvald polisman som är för folket, med folket, av folket. Nä men seriöst, jag bär en otidsenlig uniform från 1970-talet och min karaktär använder sig för guds skull av solklar satir. Vad är skillnaden mellan det jag gör och det Micke Dubais gjorde med Den elaka polisen eller som Felix Herngren gjorde med Papi Raul förutom att jag är samhällskritisk?

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons