Kontakta oss

INRIKES

EXTRA – Ny film visar hur polisen går till angrepp efter att ha kört in i folkmassan

Publicerat

den

polismedis3

STOCKHOLM | Polisbilen som körde rakt in i en folkmassa på valborgsmässafton blev en riksnyhet. Flera personer skadades och ett flertal människor chockades svårt. En hittills okänd filmsekvens från händelsen har nu publicerats på Youtube.

Polisen gick tidigt ut med att det hela rörde sig om mekaniskt fel på bilen. Till flera medier uppgav polisen att det inte gick att få stopp på bilen. Efter massiv kritik från bland annat Volvo ändrade man sig och skyllde på den ”mänskliga faktorn” istället. Även internt fick man motta kritik för att myndighetspersonal slentrianmässigt slog ifrån sig ansvaret för det inträffade.

– Jag tycker inte att någon ska säga att det är ett tekniskt fel för det har man ingen aning om innan man har tittat på utredningen, sade Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm till Aftonbladet.

I ett filmklipp som Aftonbladet publicerade ser man hur poliserna i en civil Volvo kör rakt in i folkmassan. Klippet som är några sekunder långt fångar det inledande skeendet på håll. Trots filmsekvenser och en uttrycklig önskan från poliser själva vägrade åklagare inleda förundersökning under valborgshelgen. Undersökningsmaterialet låg istället orört hos Södermalmspolisen fyra dagar efter haveriet. Först då ville åklagarmyndigheten gå igenom materialet.

polismedis

Lämnar bilen beväpnad

Pepparsprayade chockade vittnen

Åklagare Håkan Roswall som har fått massiv kritik för sitt agerande i ärendet har till offrens och allmänhetens lättnad valt att inleda en undersökning. Poliserna som körde bilen är nu misstänkta för fem fall av vållande till kroppsskada, ett fall tjänstefel och ett fall av vårdslöshet i trafik.

Misstanken om tjänstefel rör en polis som påstås ha pepparsprayat en ung kvinna som försökte hjälpa en skadad person på marken. Till Aftonbladet sade kvinnan,

– Hans ögon flimrade. Jag försökte berätta att jag fanns där och att ambulansen var på väg. Då fick jag pepparsprej rakt i ansiktet av en polis.

På sociala medier uppgav påstådda vittnen att även fler personer hade blivit misshandlade med pepparspray.

Tidigare opublicerad film offentliggjord

Skådespelaren Abdishakour, mer känd som karaktären Bängan Lagerblad lät publicera en bild som påstods vara polismannen som körde bilen när det stod klart att åklagaren inte ville utreda fallet och poliserna skyllde på mekaniska fel. Publiceringen väckte ont blod bland poliser och människor som är okritiska till myndigheter på sociala medier. Bland annat påstods det att det inte fanns bevis för att det verkligen var rätt polisman som hängdes ut.

En hittills opublicerad film ger nu Bängan Lagerblad rätt. I filmen ser man hur den tidigare utpekade polisen lämnar förarsätet, hoppar över motorhuven och beger sig till en skadad person på marken. Samtidigt lämnar polismannens kollega passagerarsätet och beväpnar sig med pepparspray direkt. Med pepparsprayburken i högsta hugg ser man hur polisen väljer att börja putta på människor istället för att hjälpa sin kollega att ta hand om de skadade. I tumultet som polisen skapar pepparsprayas minst två chockerade vittnen som försöker nå fram till den skadade på marken. Ingen av dem uppträder på ett synbart hotfullt sätt.

https://youtu.be/StNVgMoPmE8

I videoklippet som publicerades på Bängan Lagerblads Youtube-kanal berättar skådespelaren hur han i efterhand har utsatts för övergrepp av polisen som hämnd för att han hängde ut föraren som misstänks för vårdslöshet i trafik. Abdishakour påstår i videon att han ska ha gjort en anmälan mot polisen efter att dessa fört bort honom under en promenad på Södermalm i Stockholm. Polisen påstås därefter ha sagt åt honom att han hade gått för långt för att därefter kört och släppt av honom i ett skogsparti mot Södertälje flera mil bort.


Redaktionen

redaktionen@aktuelltfokus.se