INRIKES

EXTRA – Ny film visar hur polisen går till angrepp efter att ha kört in i folkmassan

polismedis3

STOCKHOLM | Polisbilen som körde rakt in i en folkmassa på valborgsmässafton blev en riksnyhet. Flera personer skadades och ett flertal människor chockades svårt. En hittills okänd filmsekvens från händelsen har nu publicerats på Youtube.

Polisen gick tidigt ut med att det hela rörde sig om mekaniskt fel på bilen. Till flera medier uppgav polisen att det inte gick att få stopp på bilen. Efter massiv kritik från bland annat Volvo ändrade man sig och skyllde på den ”mänskliga faktorn” istället. Även internt fick man motta kritik för att myndighetspersonal slentrianmässigt slog ifrån sig ansvaret för det inträffade.

– Jag tycker inte att någon ska säga att det är ett tekniskt fel för det har man ingen aning om innan man har tittat på utredningen, sade Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm till Aftonbladet.

I ett filmklipp som Aftonbladet publicerade ser man hur poliserna i en civil Volvo kör rakt in i folkmassan. Klippet som är några sekunder långt fångar det inledande skeendet på håll. Trots filmsekvenser och en uttrycklig önskan från poliser själva vägrade åklagare inleda förundersökning under valborgshelgen. Undersökningsmaterialet låg istället orört hos Södermalmspolisen fyra dagar efter haveriet. Först då ville åklagarmyndigheten gå igenom materialet.

polismedis

Lämnar bilen beväpnad

Pepparsprayade chockade vittnen

Åklagare Håkan Roswall som har fått massiv kritik för sitt agerande i ärendet har till offrens och allmänhetens lättnad valt att inleda en undersökning. Poliserna som körde bilen är nu misstänkta för fem fall av vållande till kroppsskada, ett fall tjänstefel och ett fall av vårdslöshet i trafik.

Misstanken om tjänstefel rör en polis som påstås ha pepparsprayat en ung kvinna som försökte hjälpa en skadad person på marken. Till Aftonbladet sade kvinnan,

– Hans ögon flimrade. Jag försökte berätta att jag fanns där och att ambulansen var på väg. Då fick jag pepparsprej rakt i ansiktet av en polis.

På sociala medier uppgav påstådda vittnen att även fler personer hade blivit misshandlade med pepparspray.

Tidigare opublicerad film offentliggjord

Skådespelaren Abdishakour, mer känd som karaktären Bängan Lagerblad lät publicera en bild som påstods vara polismannen som körde bilen när det stod klart att åklagaren inte ville utreda fallet och poliserna skyllde på mekaniska fel. Publiceringen väckte ont blod bland poliser och människor som är okritiska till myndigheter på sociala medier. Bland annat påstods det att det inte fanns bevis för att det verkligen var rätt polisman som hängdes ut.

En hittills opublicerad film ger nu Bängan Lagerblad rätt. I filmen ser man hur den tidigare utpekade polisen lämnar förarsätet, hoppar över motorhuven och beger sig till en skadad person på marken. Samtidigt lämnar polismannens kollega passagerarsätet och beväpnar sig med pepparspray direkt. Med pepparsprayburken i högsta hugg ser man hur polisen väljer att börja putta på människor istället för att hjälpa sin kollega att ta hand om de skadade. I tumultet som polisen skapar pepparsprayas minst två chockerade vittnen som försöker nå fram till den skadade på marken. Ingen av dem uppträder på ett synbart hotfullt sätt.

https://youtu.be/StNVgMoPmE8

I videoklippet som publicerades på Bängan Lagerblads Youtube-kanal berättar skådespelaren hur han i efterhand har utsatts för övergrepp av polisen som hämnd för att han hängde ut föraren som misstänks för vårdslöshet i trafik. Abdishakour påstår i videon att han ska ha gjort en anmälan mot polisen efter att dessa fört bort honom under en promenad på Södermalm i Stockholm. Polisen påstås därefter ha sagt åt honom att han hade gått för långt för att därefter kört och släppt av honom i ett skogsparti mot Södertälje flera mil bort.


Redaktionen

redaktionen@aktuelltfokus.se

59 kommentarer

59 Comments

 1. Johnny

  2015-08-21 den 14:21

  Stark gjort Bängan fler poliser som dig och plocka bort dom korrupta fittorna som förstör för dom bra och leker att dom är störst, bäst oövervinnerliga och tror dom har all makt i världen.

 2. David

  2015-05-27 den 08:05

  Starkt jobbat Bengan

 3. Judan

  2015-05-21 den 15:44

  Det finns en grupp i vårt land som kan skjut eller slå dig min vän, utan att nåt straff vänta sen
  ja vi kallar dom polisen, dags att ändra situationen

 4. anonym

  2015-05-18 den 13:23

  Vill bara meddela att polisen har hört av sig till Facebook och begärt ut 3 ip-adresser på olika inlägg som gjorts på \”Bängans\” \’Facebook-sida ang \”olyckan\” på Medborgarplatsen. Dock vet vi inte vad dessa inlägg har handlat om, kanske \”Bängan\” som har koll på sitt eget konto vet mer om detta….

 5. Linda eriksson

  2015-05-17 den 03:06

  Poliskåren är så smutsig
  heja bengan

 6. EKL

  2015-05-15 den 06:36

  Polisen har använt paragraf pl 13. Den används flitigt av polisen vid fotbollsmatcher för att bussa i väg folk ut i skogen. Den paragrafen har alltid missbrukats, men eftersom det bara är fotbollsfans som blir utsatta så har ju ingen brytt sig.

 7. Morfar

  2015-05-14 den 13:46

  Vi måste ha polis att sen vissa klantar till det föresätter väll alla att det utreds. Alla måste förstå att den dära kvinnliga polisen vart ju rädd och önskade bara sig hem till mamma.Man måste förstå att svenska poliser är inga hårdingar och sen har ÄVEN dom lagen emot sig. 🙂

 8. Pingback: Känd advokat sågar polisens bortförklaringar: ”Utred fallet istället” | Aktuellt Fokus

 9. Takbir

  2015-05-13 den 16:51

  Varför åkte polisen till platsen över huvud taget om ni folk kan sköta sig!?

 10. bipidibop

  2015-05-13 den 01:01

  HEJ!
  Bra Bängan!
  Stark att du anmäler!
  Vi får se vart det leder..
  Hur som helst stark och bra att du gör rätt.

  Själv har jag fått stryk av väktare helt utan anledning flera gånger..

  Och en av gångerna blev jag hållen i marken så hårt så jag fortfarande har besvär idag. Jag var inte aggressiv jag frågade om väktarna kunde släppa lite(en man och en kvinna)de gjorde de inte duå frågade jag om de njöt!?
  de svarade ja och (kvinnan tog i hårdare).!!!
  Sen höll de mig tills polisen kom och de körde mig lång ut från stan å släppte av mig i ingenstans.
  Tack för den!
  Poliserna verkade bra iaf de förstod, jag var ju ändå lugn. Fast fortfarande ingen skoj å bli släppt långt utanför stan när man har blivit misshandlad.

  Jag fattar att det inte är lätt för kvinnor eller män i en miljö där man måste hävda sig och bevisa sig på aggressiva sätt.

  Jag har gått vidare..
  Jag gjorde aldrig en anmälan det ångrar jag dok.
  Så jag tycker att det är jätte bra att du gör en.
  Det jag kan se från filmen är en olycka och att polisen är dåligt tränad på att hantera stressade situationer.

  Hur som helst bra att du anmäler!
  Vore skönt att få bort allt mygel. Alla skumt grejer de håller på med för att skydda varandra för de fel de gör.
  Tack

 11. AktuelltFokus

  2015-05-12 den 14:29

  Uppenbara trollinlägg från högeranhängare som anser att polisen borde avrätta invandrare med nackskott kommer inte att släppas igenom. Detsamma gäller uppenbara trollkommentarer där man skriver sexistiska förolämpningar mot enskilda polismän.

  /Redaktionen

 12. Magnus

  2015-05-11 den 21:27

  Han tryckte på fel pedal tror jag så vågar dom inte säga det. Så blir det tumult så tar hon i lite för mycket för att vara ok. Men vad ska en tjej göra mot 3 killar? Vi invånare får väl trösta oss med att det inte är tur att det inte bor i USA för då hade dom det där varit pistolen istället. Skandal.

 13. ilona

  2015-05-11 den 20:08

  Tappat respekten för polisen tyvärr

  • Johan

   2015-05-15 den 03:48

   haha varför? för att dem gör sitt jobb? vakna för i helvete

 14. Christian

  2015-05-11 den 19:59

  Föregivande av allmän ställning, Bengan är ju inte ens polis men utger sig för att vara det. Filmen är tagen ur sitt sammanhang men som vanligt litar folk blint på ett filmklipp och tycker till som någon expertkommentator. Jösses, vakna upp och se verkligheten….

  • Henrik

   2015-05-11 den 22:50

   så om man sett sammanhanget menar du att då skulle det framkomma att det inte var de som körde bilen? eller vad är din poäng?

  • Peter

   2015-05-12 den 02:30

   Ja det påminner lite om andra konspirationsteorier som tex. chemtrails där folk litar helt blint på påståenden som bekräftar ens egna argument.

 15. Sara

  2015-05-11 den 19:21

  Konstigt att så få av er här har förtroende för polisen.. Kolla vad resten av Sverige tycker: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6162132

  • maritha dyfverman

   2015-05-12 den 07:35

   Det är väl inte konstigt ,varför säger du det .DET FINNS INGA BRA POLISER SOM ÄR UNDER 45-50 ÅR.och knappt någon av dom äldre heller.De flesta utövar maktmissbruk.Jag är över 60 år och har ALDRIG haft något gott av/om poliser,och jag är ändå bara en \”vanlig\” sk Svensson.

  • David

   2015-05-22 den 13:44

   De flesta som inte har haft speciellt mycket kontakt med polisen har en väldigt naiv tro. Sån var jag med, sån är du nog än.

 16. Ryno Welamsson

  2015-05-11 den 16:34

  Hoppas dom får gå till Arbetsförmedlingen,,,fy fan hur dom är,Jag har själv en pojk som skall på rättegång angånde en misshandel mot tjänstman,men tittar man på filmen som min andra grabb spelade in så är det polisen som skulle in för rätta,Jag la in en polisanmälan på dom den lade dom ner innan bläcket hade torkat…Har tappat förtroendet för polisen totalt…

 17. Thomas

  2015-05-11 den 15:05

  Du är en hjälte, två poliser bör omg söka något annat arbete, omdöme saknas …..

 18. Peter

  2015-05-11 den 14:55

  Bra, de finns ärliga poliser, kul att se!

 19. Joacim Iceborn

  2015-05-11 den 14:26

  Ja det här med att dom knycker telefonen illa kvickt så man inte kan spela in det som sägs är ju en klassiker när polisen känner för att hota och förtrycka. Desammma med att man blir släppt långt bort och ofta också misshandlad, Kan själv intyga och har ett stort antal vänner som har samma historia. Stå på dig! Bängan for president!!!!

 20. Elias

  2015-05-11 den 14:16

  Polisen är hjältar. De har mitt fulla förtroende.

 21. Luis Briones Buzeta

  2015-05-11 den 12:44

  Bra gjørt av dig men vãntar represalier från dina arbetskamarater flera som dig behøvs før att slutta med polisen våld

 22. Robert Waaranperä

  2015-05-11 den 11:41

  Hon ser ju väldigt lycklig ut i sin oförmåga att hantera situationen…tragiskt att hon är polis.. Lika djävla illa som den polisen som misshandlade en kille med fjäderbatong…pinsamt och se svagheten och rädslan styra yrkesrollen..!

 23. Petter

  2015-05-11 den 09:30

  Vi har äntligen fått en riktig polis! Länge leve Bängan!

 24. marie

  2015-05-11 den 08:12

  Jag tycker du är så modig !! Önskar dig allt gott !

 25. Johan Alfredsson

  2015-05-11 den 04:41

  Skönt att det äntligen är en polis som talar ut!
  Vet inte hur många historier jag hört om liknande fall då de kört ut personer som blivit misshandlade. Aldrig någon tror på dessa saker. Precis som att polisen alltid var perfekt.

 26. Andreas

  2015-05-10 den 22:01

  Hon ser sminkad och glad ut.

 27. Kristoffer

  2015-05-10 den 20:52

  Hon har ju ingen koll på var hon sprayar. Även hennes kollega får pepparspray i ögonen då hon fortsätter spraya samtidigt som hon tar ned pepparsprayen. Vad man inte kan se är fall de skadade personen då också får spray på sig, men troligtvis så sprider det sig ned till han på marken också. Vidrigt. Och ännu vidrigare att hon förmodligen kommer få jobba kvar som polis. Om det hade varit skarpt läge med pistol vad hade hänt då? För vi måste komma ihåg att detta är ett tjänstevapen precis som en pistol. Har man den licensens så ska man också ta ansvar för sina fel.

 28. Jonas

  2015-05-10 den 20:05

  Bra jobbat.

  Svensk polis är är inte bättre än random u-lands. Återkommande rättsövergrepp utan påföljd av representanter för våldsmonopolet visar på en total rättsröta och växande korruption.
  Jag har själv utsatts för hot och våld av denna organisation efter att jag JO anmälde ett polisingripande.

 29. Vincent

  2015-05-10 den 19:43

  Jag vill veta om det fanns några bevis om frihets berövandet eller om det var bara en sak som han sa för att skapa uppmärksamhet eller dra mer skit på polisen. länka gärna en video om han har nåt mer än bara att han säger dom gjorde det.

  • AktuelltFokus

   2015-05-12 den 14:31

   En anmälan till polisen har gjorts.
   För övrigt kommer Aktuellt Fokus givetvis bevaka ämnet ytterligare.

  • Kurt

   2015-05-13 den 07:15

   Vem är mest trovärdig i det här fallet menar du? Bengan som bevisligen hade rätt angående denna påkörning eller polisen som ljög och nekade till allt? Jag vet många som blivit hotade av poliser. Poliser får inte hota folk.

   • Alexander

    2015-05-15 den 08:57

    Polisen har väl inte nekat till händelsen?

 30. nisse

  2015-05-10 den 18:49

  DU ÄR INGEN POLIS. DU ÄR EN PAJAS, ETT SKÄMT.

  • Hahaha

   2015-05-11 den 09:57

   Han har inte sagt att han är en snut? Hahaha så synd att du inte förstår vad han är ute efter med sin karaktär. Hahah hoppa du av skolan redan i 4:an eller?

 31. Rasmus

  2015-05-10 den 17:10

  Vilken stjärna!

  Du får flera tusen röster att höras, tack så sjukt mycket för det du gör vännen!

  Du är en ledare!

 32. ftp

  2015-05-10 den 16:50

  Fuck The police!!!

 33. titti

  2015-05-10 den 15:55

  Så synd att man inte kan gå veta vem hon är, skulle ba gärna vilja köra på henne och sen pepparspraya henne. Inte mer än rätt

 34. Martin

  2015-05-10 den 14:38

  Så jävla starkt o bra Bängan att du lägger ut det här!
  Va stark o ta ingen skit!

 35. Katarina Haldon

  2015-05-10 den 14:37

  Fy säger jag bor vi i Sverige eller i ett korrupt land. Bra gjort av dig Bängan och var rädd om dig.

  • David

   2015-05-22 den 13:43

   Det är väl ingen nyhet att vi bor i ett korrupt land? Du vet hur kapitalism fungerar va?

 36. Johannes

  2015-05-10 den 14:36

  Kämpa Bängan! Dina kollegor har fan noll humor. Viktigt att du berättar om deras försök att tysta dig.

 37. Malito

  2015-05-10 den 14:32

  Kvinnliga poliser ska inte ha pepperspray eller pistoler kan bara gå fel.

  • Filip

   2015-05-11 den 10:51

   \”POLISER ska inte ha pistoler\” har inget med kön o göra. Väldigt onödig kommentar!

   • Pablo

    2015-05-11 den 22:56

    Kvinnliga poliser är mer våldsamma än männen!
    För nästan 1 år sedan så åkte jag bak på min brors MC och jag hade ingen hjälm, polisen satte igång syrenerna och vi är på en 2 filig 90 väg vilket resulterade att jag sprang över vägen för att jag hade ingen lust att stå mitt på vägen (vi var påväg över en bro så där fanns ingen direkt \”vägkant\”) och när jag då springer så kommer polisbilen i full fart bredvid mig och ber mig lägg mig ner på marken. Jag gör som dom säger och lägger mig ner, då märker jag hur en KVINLIG polis hoppar över mig och ger mig ett slag på revbenen och sen SLÄPAR mig från asfalten där jag först låg ut på en gräsmatta! Detta resulterade att jag bröt 1 revben och jag har ärr kvar på mitt vänstra knä, jag har stött på manliga poliser och ingen har använt övervåld mot mig! Så jo jag tror att kvinnliga poliser försöker få mer makt genom sitt jobb än manliga!

   • alison-paige

    2015-05-13 den 11:19

    din åsikt betyder tyvärr så lite när du bara kan backa upp ditt stora antagande med ett exempel. det du säger må vara sant men ett eller 10 exempel kan inte konstatera att kvinnliga poliser försöker få mer makt genom sitt jobb än manliga. jag troooooor vi har ett x antal emempel på när det är männ som gör detta med.

 38. Elin

  2015-05-10 den 12:42

  Fyfaan, de är så jävla sjuka. 🙁 Hoppas att du och alla andra får upprättelse. Du är så himla bra!

 39. Adde

  2015-05-10 den 12:41

  tung du är bängan fler poliser som dig behövs!!!

 40. Crille

  2015-05-10 den 12:35

  Tänk om man haft inbrott hemma, ringer till polisen, så kommer dom här !!!! Fan då e man ju mer rädd att bli rånad än att få hjälp !!! Snuten är läskig ✌️

  • kao

   2015-05-13 den 13:28

   Så om det händer något i framtiden kan man inte ropa \”HJÄLP! POLIS\”! I stället får man ropa \”HJÄLP! EN POLIS!\”

 41. Kjell Bergström och

  2015-05-10 den 10:50

  Bra gjort att göra en anmälan.Men som du säger.Det kommer inte hända poliserna nått.Har själv varit med om det.Man har totalt tappat tilltron på poliserna.

 42. Tony

  2015-05-10 den 07:56

  Polisen? Låter mer som maffia, inkl åklagaren. Inte konstigt att folk inte litar på snutarna när de leker gangster på detta sätt.

 43. Fredo Elfredo

  2015-05-10 den 04:46

  Keep it real, Bängan!

 44. Amna

  2015-05-09 den 21:00

  Mycket intressant. Bra Bängan! ACAB!!

  • Pongo

   2015-05-15 den 03:02

   Hehe Amna hur tänkte du där när du först ger Bängan som är polis positiv kritik? Sedan skriver du \”ACAB\”

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp