Kontakta oss

INRIKES

Deltagarröster från årets Norrköping Pride

Publicerat

den

NORRKÖPING |  I staden vajade regnbågsflaggor i flaggstängerna, glada människor spatserade och vårvärmen kom och gick under dagen. Aktuellt Fokus var på plats när Norrköping Pride arrangerade mellan den 1-3 maj. Norrköping Pride startades 2009, men under de två senaste åren har man även genomfört en prideparad i anslutning till festivalen. Under Norrköping Pride har det genomfört 34 olika diskussioner, föreläsningar, konstinslag och mycket annat på endast tre dagar. Aktuellt Fokus ställde några frågor till Christoffer, Mustis och Rickard som deltog i paraden om deras upplevelser och tankar om HBTQ rättigheter i staden.

christoffer

Hur upplevde du stämningen i årets Prideparad?
Jag tycker att stämningen var mysig och inkluderande

Deltog du även förra året på Prideparaden?
Ja, jag deltog förra året.

Varför tror du att deltagarantalet ökade i år?
Jag tror att fler och fler börjar öppna ögonen för den viktiga kamp som Pride innebär. Ibland infinner sig nog en maktlöshet hos vissa över att en inte kan förändra något. Då känns Pride som ett bevis på att saker händer. Det uppskattas nog av många, speciellt i mer själviska Sverige vi håller på att bygga.

Har du deltagit på några andra av Norrköpings Prides aktiviteter?
Jag deltog i Efterfesten igår. Det var riktigt bra stämning där jag inte kände mig det mesta hämmad, oavsett hur jag såg ut för kvällen.

Är det viktigt att arrangemang som Norrköpings Pride finns?
Jag tycker det är extremt viktigt att markera och normalisera att HBTQ+ är en stor del av samhället som vi måste fira.

Borde HBTQ rättigheter och våld/diskriminering/hot som HBTQ-personer utsätts för uppmärksammas mer i Norrköping?
Jag tycker att vi ska uppmärksamma detta året om, på varenda jippo, varenda event, varje dag. Att ordna fler aktioner och uppmärksamma i medier ser jag bara som en självklarhet. Men däremot tror jag att ett Pride räcker, så vi inte vattnar ur det

mustis

Hur upplevde du stämningen i årets Prideparad?
Riktigt bra! Det kändes att många längtat och peppat. Jag spelade i paraden med slagverksbandet Feministas Acidas, lite utmattande att bära på en stor trumma i uppförsbackarna, men samtidigt sjukt härligt med all pepp och energi en får och ger!

Deltog du även förra året på Prideparaden?
Ja! Det var också väldigt speciellt eftersom det var den första nånsin i Norrköping, fett härligt. Spelade även då.

Varför tror du att deltagarantalet ökade i år?
Tror egentligen intresset, eller behovet, alltid varit lika stort, men när Pride-festivaler som denna skapas så uppkommer ju ett forum, en plats, ett faktiskt rum att vara i som normbrytande person, som tidigare inte funnits. För varje år tror jag att fler och fler kan och vågar hitta dit. Visserligen minns jag den första Pride i Norrköping för 7 år sen också som välbesökt. Jag tänker att om att det finns en Pridefestival (och en Prideorganisation som gör fler saker under året, som cafékvällar och klubbar) i en stad så blir målgruppen mer stärkta i sina identiteter och förhoppningsvis minskar transfobin och homofobin i stort. Dock är det inte en självklarthet för alla HBTQ-personer att kunna delta i Pride, bland annat eftersom samhället utanför är så transfobt och homofobt. Att stanna i garderoben betyder överlevnad för många, vilket är så jävla tragiskt för 2015, att patriarkala normer, strukturer och myndigheter tvingar människor att dölja vilka de är.

Har du deltagit på några andra av Norrköpings Prides aktiviteter?
Ja! Panelsamtal bland annat. Generellt mycket bra och välorganiserat.

Är det viktigt att arrangemang som Norrköpings Pride finns?
På ett sätt drömmer jag såklart om ett samhälle där det inte behövs, där varje dag är Pride. Fram till den dagen behövs det. Alla HBTQ-personer får i olika grad möta både förtryck och osynliggörande i sina liv. För mig handlar Pride mest om kamp, att politisera våra frågor, ta makten över våra liv och om synliggörande. Sen också om fest och att peppa varandra. Alla delar är viktiga.

Borde HBTQ rättigheter och våld/diskriminering/hot som HBTQ-personer utsätts för uppmärksammas mer i Norrköping?
Självklart borde det uppmärksammas varje dag! Viktigt att lägga ansvaret där det hör hemma; samhället, myndigheter, politiker har stort ansvar för att strukturella orättvisor ska upphöra. Fantastiskt att drivande personer skapar grymma pridefestivaler runt om i landet och världen, men egentligen ska inte arbetet att förändra världen enbart ligga på ideella personers krafter. Vi får inte glömma att många har inte ett val att vara aktivist, när ens identitet och kropp inte passar in i en normativ värld återstår bara att göra motstånd mot makten, och såklart kan det verkligen vara frigörande, peppigt och det enda som hjälper en mot total depp att organisera sig. Det jag vänder mig emot är när samhället lämnar kampen helt åt ideella personer att ta hand om.

rickard

Hur upplevde du stämningen i årets Prideparad?
Jag har försökt att göra en muntlig utvärdering genom att prata med så mycket folk jag kunde under och efter paraden samt en massa samtal under kvällens efterfest. Min uppfattning efter dessa samtal är att människor tyckte att stämningen var fantastisk, människor sjöng, dansade, ropade slagord och många hade verkligen lagt ner mycket tid på att göra sig fina. Många tyckte också att paraden var kärleksfull, inkluderande och att det var väldigt lätt att känna gemenskap och glädje oavsett om man själv tillhörde HBTQ-gruppen eller om man var där för att man helt enkelt ville visa sitt ställningstagande och stå upp för människors lika värde och möjlighet att få vara, älska och leva med vem man vill i vår stad Norrköping.

Deltog du även förra året på Prideparaden?
Jag deltog förra året, jag och Sara Gustavsson arrangerade även förra årets prideparad.

Varför tror du att deltagarantalet ökade i år?
Jag tror att deltagarantalet i år ökat på grund av att förra årets paraddeltagare var så pass nöjda över känslan av att gå i paraden att de förde detta vidare till vänner och bekanta. Sedan tror jag också att det tar lite tid för denna information att sprida sig då vi inte direkt har några större ekonomiska medel att marknadsföra paraden med. Därför hoppas jag och tror att paraden kommer ha möjlighet att växa ytterligare under nästa år då informationen antagligen hunnit nått fram till ännu fler människor i staden.

Har du deltagit på några andra av Norrköpings Prides aktiviteter?
Då jag själv var med och hade huvudansvar för årets Pridefest (Efterfesten) så var jag tyvärr upptagen med mycket jobb kring detta då de andra aktiviteterna pågick under dagen, därför hann jag inte besöka någon annan programpunkt. Däremot så hade jag mycket telefonkontakt med de som var på de olika punkterna och det verkar ha vart väldigt mycket folk på de allra flesta programpunkterna under lördagen. Under fredagen så hade vi till exempel en programpunkt tillsammans med tatueringsstudion Lucky 7 där man kunde få tatuera billiga färdigritade motiv som alla var priderelaterade. Pengarna ifrån dessa tatueringar kommer oavkortat att gå till ett HBTQ-relaterat projekt eller förening som Norrköping Pride och Lucky 7 tillsammans kommer att bestämma. Fredagens tatueringskväll var succé och vi samlade in hela 15000kr.

Programpunkten Efterfesten som jag själv var med och arrangerade var och också en välbesökt aktivitet. Det var nästan fullt hus på Dynamo och många älskar verkligen möjligheten att få komma och dansa, festa och umgås med likasinnade och i en miljö som verkligen är inkluderande, varm och där man helt kan slappna och och vara sig själv utan att behöva riskera att möta människor som inte respekterar en, eller i värsta fall diskriminerar en för den man är eller för den man älskar.

Är det viktigt att arrangemang som Norrköpings Pride finns?
Jag tycker det är oerhört viktigt att Norrköping Pride finns. Om man ser till hur det ser ut i världen och i Europa idag så ser man att klimatet för HBTQ-människor hårdnat rejält och att man i flera länder till och med gått bakåt i lagstiftning kring HBTQ-människor rättigheter. Vi har tack och lov inte sett lika mycket av detta i Sverige än så länge men det vore naivt och tro att vi inte kommer bli påverkade av hur klimatet ser ut i Europa i nuläget. Därför är det oerhört viktigt att alla organisationer och föreningar så som tex Norrköping Pride finns kvar och fortsätter att kämpa emot dessa krafter som vill minska människors rättigheter att få leva som man vill och älska vem man vill. Jag tror att utveckling inte automatiskt går åt rätt håll, alltså åt ett håll som är ett samhälle där människor har mer rättigheter och inte mindre, utan det kommer antagligen alltid behövas människor som kämpar för att inte bara utveckla utan och också för att försvara och behålla de rättigheter som vi faktiskt har idag. Tror det finns en fara i att bara luta sig tillbaka och ta de rättigheter vi har för givet.

Norrköping pride erbjuder inte bara inkluderande arenor och rum för människor att umgås och träffas i, jag tycker också att vi erbjuder människor en möjlighet att få komma och lära sig mycket om HBTQ-relaterade frågor samt lyssna på föreläsare som talar om hur det faktiskt är att leva som tex transperson eller som homosexuell. Det ökar förhoppningsvis människors medvetenhet och kunskap som då i sin tur också minskar risken för att människor som lever inom HBTQ-gruppen blir diskriminerade.

Borde HBTQ rättigheter och våld/diskriminering/hot som HBTQ-personer utsätts för uppmärksammas mer i Norrköping?
Ja det tycker jag. Ju mer man kan synliggöra att diskriminering och hot fortfarande i allra högsta grad existerar i Sverige år 2015 så kan man ju också lättare förstå att detta är ett problem som man måste fortsätta att jobba med, speciellt på strukturella nivåer. Likadant med HBTQ-rättigheter, ju mer de uppmärksammas dessto bättre. Det rättigheter som är bra lyfts upp och sprids vidare och inte bara till de som lever inom HBTQ-gruppen, och de rättigheter som inte finns eller som är bristfälliga kan ju då också lättare lyftas upp och problematiseras på ett bättre och mer noggrant sätt.


Redaktionen

redaktionen@aktuelltfokus.se