Kontakta oss

I SAMARBETE MED ETT FÖRETAG

Skolresa för alla

Publicerat

den

Huvudregeln är att svenska skolor ska vara avgiftsfria, men det får ”förekomma enstaka inslag som medför en obetydlig kostnad för eleverna” och klassresor kan kosta så länge det inte är obligatorisk närvaro.

Men rent praktiskt funkar inte valfriheten. Även om det är frivilligt att följa med på en skolresa vill man ju inte avstå när alla kompisar ska med, men barn med fattiga föräldrar har naturligtvis inte samma möjligheter att lägga ut pengar som rika föräldrar. Har man ett barn går det kanske an att spara och försaka så att man klarar en oplanerad utgift, men fembarnsfamiljer har inte samma flexibilitet.

Av det skälet är det allra bäst om man kan finansiera skolresor utan att det belastar familjernas ekonomi. Det går att söka bidrag till resan, såväl från skattefinansierade institutioner som från privata stiftelser, men det är många som söker och få som kan få ersättning.

Ett mer jämlikt och rättvist sätt att betala för skolutflykter är att starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen som i snart 30 år hjälpt idrottsklubbar och skolklasser att få råd med sina resor. Ungdomarna säljer företagets delikatesser på den egna orten eller på nätet, genom att knacka dörr och uppvakta företag och kommunpolitiker.

Först tar man upp beställningar med hjälp av DelikatessKungens försäljningsmaterial. I nästa runda distribuerar man varorna till de kunder som beställt och som betalar när de får hem varorna. Sedan är det bara att behålla sin andel av pengarna och skicka resten till DelikatessKungen. Ersättningen för försäljningen är helt provisionsbaserad så gruppen bestämmer själv hur mycket tid man ska lägga på att sälja och därmed i förlängningen hur mycket pengar man ska få till klasskassan.

Ska man cykla på Öland med medhavd matsäck behöver man antagligen inte så mycket pengar. Vill man tillbringa två veckor på Transsibiriska järnvägen får man vara beredd att sälja desto mer. Poängen är att alla barn ska ha råd att följa med på skolresa eller träningsläger, även om deras föräldrar inte är höginkomsttagare.

Fortsätt läsa
Annons