Kontakta oss

UTRIKES

Norska säpo om pilbågsmannen: ”radikaliserad islamist”

Publicerat

den

Norsk anti-terrorpolis - Foto: Mats Danielsen

NORGE   37-åriga dansken sköt ihjäl fem personer med pilbåge i norska Kongsberg. Beskrivs som konverterad muslim och radikaliserad islamist av norska säkerhetspolisen.

Larmet om den första attacken kom klockan 18.13. 34 minuter senare kunde gärningsmannen – en 37-årig dansk man – gripas. Under den tiden hann 37-åringen döda fem personer och skada två. Nu utreder polisen om attacken är ett terrordåd eller ett vansinnesdåd.

Känd av säkerhetspolisen

Enligt polisen har 37-åringen dokumenterade psykiska hälsoproblem. Samtidigt uppges han också ha konverterad till islam och är känd av säkerhetspolisen för att ha umgåtts i radikala islamistiska miljöer.

– Händelserna i Kongsberg framstår för närvarande som en terrordåd, men utredningen, som leds av Sydöstra polisdistriktet, kommer att klargöra mer detaljerat vad incidenterna motiverades av, skriver Polisens säkerhetstjänst (PST) i ett pressmeddelande. – Den misstänkta gärningsmannen är känd av PST sedan tidigare, skriver PST.

Erkänner brott

37-åringen har förhörts av polisen och erkänt brotten. Mannen är sedan flera år bosatt i Kongsberg.

– Han erkänner omständigheterna. Att det är han som genomfört de handlingar han åtalas för, men om han erkänner straffbrott måste vi vänta och se, säger åklagare Ann Irén Svane Mathiassen till TV 2.

Stöd röd journalistik – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Fatima Mohammad
redaktionen@aktuelltfokus.se