Kontakta oss

INRIKES

S-kommuner toppar nya listan över särskilt utsatta områden

Publicerat

den

Stefan Löfven samtalar med två poliser i Göteborg - Foto: Pressbild/Flickr

INRIKES   I veckan släppte polisen sin nya uppdaterade lista över utsatta områden i Sverige. Majoriteten av de särskilt utsatta områdena har en sak gemensamt. Dom ligger i S-styrda kommuner.

Polisens senaste lägesbild publicerades 2019. Då bedömde polisen att Sverige hade 21 utsatta områden, den siffran har nu minskat till 19. När Aktuellt Fokus går igenom de särskilt utsatta områdena är det en sak som sticker ut. Majoriteten av dom ligger i S-styrda kommuner. Av de 19 särskilt utsatta områdena ligger 11 stycken i S-styrda kommuner. Dessa kommuner är följande: Botkyrka – tre områden, Borås – två områden, Malmö – tre områden, Södertälje – ett område, Örebro – ett område och Uppsala som också har ett område.

Värst i högerstyrda Göteborg

Spårvagnshållplatsen Vårväderstorget i Biskopsgården – Foto: Bo Randstedt

Övriga kommuner på listan, Göteborg, Linköping och Stockholm, är alla högerstyren. I dessa kommuner har polisen klassat nio områden som särskilt utsatta. Av dessa kommuner är det Göteborg som sticker ut mest av alla städer på polisens nya lista. I Göteborg har polisen klassat hela fem områden som särskilt utsatta, vilket kan jämföras med Stockholms kommun där polisen har klassat två områden.

Hela listan

1. Bergsjön, Göteborg
2. Husby, Stockholm
3. Rinkeby/Tensta, Stockholm
4. Skäggetorp, Linköping
5. Södra Sofielund (Seved), Malmö
6. Alby, Botkyrka
7. Biskopsgården, Göteborg
8. Fittja, Botkyrka
9. Gottsunda, Uppsala
10. Hallunda/Norsborg, Botkyrka
11. Hammarkullen, Göteborg
12. Hjällbo, Göteborg
13. Hässleholmen/Hulta, Borås
14. Lövgärdet, Göteborg
15. Norrby, Borås
16. Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö
17. Rosengård, Malmö
18. Vivalla, Örebro
19. Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Polisens definition av ”särskilt utsatta områden

Ett geografiskt avgränsat område som kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag, vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området.

Ett särskilt utsatt område inbegriper även i viss mån:

• parallella samhällsstrukturer
• extremism, såsom systematiska kränkningar av religionsfriheten eller starkt
• fundamentalistiskt inflytande som begränsar människors fri- och rättigheter
• personer som reser iväg för att delta i strid i konfliktområden
• en hög koncentration av kriminella

Enligt polismyndigheten har alla utsatta områden en sak gemensamt. Samtliga ligger i socialt eftersatta områden med hög andel arbetslösa och lågavlönade arbetare.
Källa: Polismyndigheten.

Stöd fri journalistik – bjud på en kopp kaffe! ☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ Märk din gåva med ”AF” (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se