Kontakta oss

EKONOMI

Socialdemokrater tog glädjeselfies innan antifacklig omröstning

Publicerat

den

DEMOKRATIN Idag röstade riksdagen ja till det kontroversiella CETA-avtalet mellan Sverige och Kanada. Avtalet har kritiserats hårt för att det hotar fackliga rättigheter och kan inskränka demokratin. Men det är ingenting som Socialdemokraterna bryr sig om. Precis innan dagens omröstning postade flera socialdemokratiska riksdagsmän en glädjeselfie där politikerna skrattar och ler.

Kortfattat kan man säga att CETA-avtalet innebär att folkets makt över samhällsutvecklingen kommer att minska, samtidigt som privata storföretags makt över allmänheten blir större. Avtalet innebär bland annat att företag kommer ges möjlighet att stämma svenska staten om folkvalda beslut skulle påverka företagens vinst på ett negativt sätt. Till exempel kan miljöbovar komma att stoppa miljöfrämjande beslut om det innebär sämre tillväxt.

CETA-avtalet har kritiserats hårt av en rad svenska personligheter och även om vänstern har dominerat kritiken har det även funnits motståndare till höger. När EU-parlamentarikern Malin Björk kritiserade avtalet i GP skrev hon att avtalet förhandlats fram bakom lyckta dörrar.

”Ceta-avtalet har förhandlats fram bakom lyckta dörrar utan insyn. Nu vill Wikström och Verhoftstadt ytterligare minska det demokratiska inflytandet och insynen, och kräver att de nationella parlamenten inte ska få rösta om avtalet. Bara EU ska bestämma. Uppenbarligen vill de undvika en bred demokratisk debatt om Ceta.”

Antifackligt avtal

Minst fem LO-förbund har kritiserat CETA för att avtalet hotar fackliga rättigheter. I en debattartikel i Aftonbladet förra året kallade ordförandena för Målarna, Fastighets, Byggnads, Seko och Elektrikerna avtalet för oacceptabelt.

”Det är oacceptabelt att ekonomiska särintressen ges den här typen av kraftfulla verktyg för att utmana lagstiftning till skydd för samhället. Varje svensk regering skulle i framtiden behöva ställa sig frågan om vi anser oss ha råd med en stämning.”

I debattartikeln skrev de fackliga företrädarna att S+MP-regeringen måste ta sitt ansvar och förkasta avtalet.

”Passerar Ceta voteringen i EU-parlamentet krävs även ratificering i riksdagen. Det är vår mening att om EU-parlamentet misslyckas med att stoppa avtalet måste den rödgröna regeringen ta sitt ansvar och förkasta Ceta.”

Men vädjan till Socialdemokraterna var förgäves då Socialdemokraterna klart och tydligt värdesätter kapitalismen framför fackligt arbete och miljön.

Skrattar och ler

Strax före dagens omröstning i riksdagen postade Socialdemokraterna Västmanland en selfie på sin Facebooksida. På fotot ser man hur fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter skrattar och ler in i kameran. I kommentarsfältet skriver S-politikern Åsa Eriksson att hon är stolt över att ha röstat igenom det odemokratiska avtalet.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se