Kontakta oss

INRIKES

Slavliknande förhållanden väntar många asylsökande i Sverige

Publicerat

den

OTRYGGA SVERIGE | Istället för praktik väntar ett slavliknande förhållande för många asylsökande. Sveriges Radio P4 Blekinge har granskat de 74 praktikintyg för asylsökande som har utfärdats i Blekinge län och funnit att i minst tio fall handlar det inte om praktik utan om förtäckt svartarbete.

P4 Blekinges granskning visar att systemet har öppnat upp dörren för oseriösa arbetsköpare som utnyttjar utsatta människors situation.

För Radio P4 berättar en asylsökande att han jobbar tolv timmar om dagen sex dagar i veckan på en restaurang. Han städar, diskar och gör allt arbetsköparen ber honom om. För en timlön på 10 kronor och fyrtio öre.

I praktikavtalen som tecknats mellan Migrationsverket och arbetsköpare står det att den asylsökande ska vara på arbetsplatsen 8 timmar om dagen och fem dagar i veckan för att lära sig svenska. Han ska inte utföra arbete som ordinarie personal eller ersätta redan befintlig personal. Trots det tvingas asylsökande till slavliknande förhållanden.

Att praktiksystemet missbrukas har även Hotell och Restaurangfacket flaggat för. Kontrollen är dålig och det ställs inga krav på att arbetsgivaren som tar emot praktikanter ska ha praktikplan eller kollektivavtal.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons