Kontakta oss

INRIKES

RFSL Ungdom: Över 50 nazistattacker mot RFSL-avdelningar och Pridefestivaler

Publicerat

den

INRIKES RFSL Ungdom ställer in hela sin medverkan på politikerveckan i Almedalen. Anledningen är att förbundet inte kan garantera säkerheten för sina medlemmar efter att polisen beviljat mötestillstånd till den nazistiska terrorrörelsen Nordiska Motståndsrörelsen bara ett par meter från RFSL Ungdom. ”Helt sjukt” säger förbundets ordförande Frank Berglund till Aktuellt Fokus.

Hur polisen tänkte när de utfärdade tillståndet för NMR är det många som undrar idag. Polisen tyckte nämligen att det var en bra idé att våldsbejakande nazister ska stå precis bredvid RFSU Ungdom.

– Det känns såklart jättetråkigt för det hindrar ju oss från att delta i den här demokratiska mötesplatsen. Det äventyrar vår trygghet helt enkelt, säger Berglund till Aktuellt Fokus.

Känner ni er fysiskt otrygga med de här människorna kring er?

– Ja det här är ju samma personer som har attackerat ett femtiotal RFSL-avdelningar och pridefestivaler runt om i landet. Det är samma personer som hotar oss och det här är ju en verklighet som vi lever i. Jag var förberedd på att dom skulle vara på plats men inte att dom skulle vara utanför vår dörr så att säga, säger Frank Berglund.

Enligt RFSL Ungdom har man haft kontakt med polisen sedan en längre tid tillbaka. Anledningen är de attacker och hatbrott som RFSL-medlemmar har utsatts för de senaste åren. Trots det placerade polisen NMR precis bredvid de öppna HBTQ-aktivisterna. Enligt RFSL försökte polisen lugna dem genom att säga att den nazistiska terrorrörelsen lovat att hålla sig lugna.

Lyssna på hela intervjun med RFSL Ungdom nedan.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se