Kontakta oss

INRIKES

Civilkurage: 45-åriga Maria protesterade mot nazisternas provokationer

Publicerat

den

naziNORRKÖPING| När nazisterna skrattade samtidigt som de delade ut nazistpropaganda till ett mörkhyat barn i en barnvagn brast det för Maria Svensson. Trots att hon var ensam och NMR-aktivisterna var många ifrågasatte hon nazisternas idioti och började protestera. Då hotades hon av polisen.

Maria Svensson är ingen aktivist. Hon beskriver sig som en vanlig Svensson som jobbar som chef inom vården i Norrköping. När hon var ute och gick i centrala Norrköping hamnade hon mitt i en nazistmanifestation. Nazisterna som kom från Nordiska Motståndsrörelsen hade ställt sig i givakt med grönvita Tyrrune-fanor och delade ut nazistpropaganda till förbipasserande samtidigt som de agiterade i en megafon.

Enligt Norrköpingspolisen saknade NMR tillstånd för manifestationen men trots det och att människor klagade lät närvarande polispatruller nazisterna vara i fred. Nazisternas beteende blev mer och mer provokativt. Enligt uppgift delade de ut flygblad till invandrarfamiljer samtidigt som de ska ha sagt att det är dags för invandrarna att åka tillbaka till sina hemländer.

När nazisterna gav flygblad till ett mörkhyat barn i en barnvagn fick Maria nog av nazisternas provokationer och hånleenden och spottade på deras flagga. Då blev Maria avvisad från platsen samt hotad med att bli leggad och registrerad av polisen.

Enligt Maria kunde polisen inte ge någon förklaring till varför de ville att hon skulle legitimera sig – något som ledde till att hon slapp bli åsiktsregistrerad.

– De registrerade mig aldrig, jag frågade varför jag skulle visa legitimation och om jag var misstänkt för nåt brott. Det kunde de inte svara på så då visade jag inte legitimation för dem. De bad mig gå därifrån då.

De avvisade dig alltså från platsen?
– Ja. Helt sjukt, rövhattarna i Nordfront delade ut sina flygblad till barn med invandrarbakgrund mitt framför ögonen på polisen. Jag gick fan sönder lite inombords.

Vad angav poliserna för skäl till avvisningen?
– Ingen egentlig anledning, jag frågade inget mer heller, jag gick för att jag var ensam, och lite chockad över att polisen gjorde som de gjorde.

Men du spottade på deras flagga?
– Ja, kanske inte min mognaste minut i livet, men jag blev så jävla arg och ledsen.

Vad var det som fick dig att reagera som du gjorde?
– Det kändes så sjukt surrealistiskt, bland ballongutdelare och massa barn samt familjer så står det nazister som ler och delar ut flygblad. Deras flaggor vajar medan det spelas musik och är feststämning i stan. Inga andra verkade reagera på det sjuka i det. Droppen var när en pappa med barn i barnvagn(familjen såg ut att vara av ”utländsk härkomst”) kommer och går och en av nassarna leende ger barnen i vagnen flygblad och de blir liksom glada över att få något i handen , och förstår inte vad det är de har fått. Då brast det.

De tryckte alltså ner nazistpropaganda i en barnvagn?
– Ja i handen på barnen.

Och då spottade du på deras flagga?
– Ja, efteråt när polisen avvisat mig, så såg jag fler nazister, de var utspridda i folkmassan på plats, gissar på ett 20-30 tal av dem, en bar en megafon. Eftersom jag var ensam och jag hade väckt deras ”intresse” så gick jag sedan iväg, hade jag inte varit ensam så kanske jag hade vågat stannat kvar.

Under tisdagen rapporterade NT om nazistmanifestationen och kunde slå fast att delar av polisen inte har någon koll på att Nordens mest extrema och våldsutövande terrororganisation hade manifesterat i sin stad under helgen som var. I rapporteringen kunde man bland annat läsa att flera kunder på ICA hade klagat över nazisternas närvaro.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se