Kontakta oss

UTRIKES

Socialistisk seger: Honduras får sin första kvinnliga president

Publicerat

den

HONDURAS    Nu är det klart! Socialisten Xiomara Castro kommer bli landets första kvinnliga president. Castro utlovar ett slut på Honduras nyliberala era.

I måndags gick folket i Honduras till valurnorna. Efter att vänstern berövades makten i en statskupp 2009 har landets politiska liv präglats av det högerkonservativa Nationalistpartiet. Men nu är högerns maktsvit bruten. Castros motståndare Nasry Asfura har nu erkänt sig besegrad. Under onsdagen gratulerade han Xiomara Castro till segern. När över hälften av rösterna hade räknats efter söndagens val hade drygt 53 procent gått till Castro, vilket kan jämföras med högernationalisten Asfura vars siffror landade på 34 procent..

Korruption och knarkskandaler

Under sin tid vid makten har högern dragits med en lång rad korruptions-skandaler. Inte minst faktum att president Hernández egen bror gripits i USA för knarksmuggling.

Vill avskaffa de nyliberala styrsystemen

Castro har under sin valkampanj lovat att ”dra ut Honduras ur den avgrund vi begravts i av nyliberalism, en narco-diktator och korruption”. Och väljarna har uppenbarligen tagit hennes budskap till sina hjärtan.

Förutom högre levnadsstandard för arbetarklassen har Castro också utlovat förmildringar i Honduras rigida abortlagstiftning.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons