Kontakta oss

UTRIKES

EU tvingar Litauen att släppa fram ryska transporter

Publicerat

den

UTRIKES Litauen har blockerat alla transporter från Ryssland till Kaliningrad. Nu tvingar EU Litauen att tillåta ryska transporter.

Kaliningrad är en isolerad exklav som erövrades av Sovjetunionen under andra världskriget och har sedan Sovjetunionens fall varit under Rysk styre. Kaliningrad ligger vid Östersjön mellan Polen och Litauen. Ryska transporter måste gå igenom Vitryssland och Litauen för att nå Kaliningrad.

Sedan ungefär en månad tillbaka har Litauen valt att blockera alla ryska leveranser till Kaliningrad. Leveranserna sker främst genom tåg.

EU-kommissionen har nu tvingat att Litauen att upphöra med sin blockad skriver de i ett pressmeddelande. EU anser främst att det är godstågen som ska tillåtas medan de accepterar en blockad av ryska lastbilar.

Upphävandet av Litauens blockad är inte första gången sanktioner mot Ryssland stoppas av EU. Tyskland och Ungern har satt stopp för alla sanktioner som innebär ett stopp för importen av Rysk energi som gas och olja. Energiexport är en av Rysslands största inkomstkällor och under de första 100 dagarna sedan invasionen av Ukraina har Ryssland dragit 1000 miljarder kronor på försäljningen av energi.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se