Kontakta oss

INRIKES

Stark kritik mot polisen – ignorerande blodig järnrörsmisshandel

Publicerat

den

Polisbil. Foto: Aktuellt Fokus

VÄSTMANLAND Vargjägarna misshandlade dem med järnrör, förstörde deras bil och jagade ut aktivisterna till skogs så de var försvunna i timmar. Då vägrade polisen skickade ut en patrull. Nu får polisen stark kritik från brottsoffret.

Aktivisterna befann sig i skogen för att störa jägarnas vargjakt. Då gick jägarna till attack med bland annat järnrör och misshandlade en av aktivisterna så svårt att han blev tvungen att sy fem stygn i huvudet. Polisens agerande i fallet har kritiserats hårt. I samband med attacken blev en del av aktivisterna omringade och hotade. Tre av aktivisterna försvann och saknades i flera timmar.

Aktivisterna bakom Hunt Saboteurs Sweden har släppt ett videoklipp där dom ringer upp polisen och i klippet hör man hur polisen ignorerar den hotfulla situationen. I telefonsamtalet skämtar polismannen även om att de försvunna djurrättsaktivisterna skulle befinna sig på en hamburgerrestaurang.

Kritiserar polisens agerande

Aktuellt Fokus har pratat med Emanuel som misshandlades med ett järnrör. Emanuel var en av de aktivister som skiljdes åt från aktivistgruppen när jägarna attackerade dem. Enligt Emanuel har han aldrig varit så rädd som när han misshandlades, när Emanuel beskriver polisens agerande säger han att polisen vägrade ta misshandeln och hoten på allvar.

Hur upplevde du polisens agerande?

– Jag tycker den var bristfällig, jag ringde under händelsens gång med panik i rösten, blev dock inte ett så givande samtal eftersom jag inte kunde beskriva vart vi var. Efter det försökte våra kompisar få polisen att inse vad som hänt och att vi var försvunna, efter kanske 6 timmar började de ta samtalen på allvar och åkte ut, i att vad jag antar var en koordinerad sökning. Under samma dag i samband med händelsen, plus de andra dagar det har uppstått våldsamheter har polis verkat väldigt obrytt, ungefär som att vi är aktivister och därför får skylla oss själva om vi är där ute.

På vilket sätt upplever du att polisen anser att ni får skylla er själva?

– När dom har kommit ut till platser där det hänt saker så har fokus varit mer på varför vi är där än på vad som faktiskt har hänt. Vi blev blockerade av tre bilar medan en annan av våra bilar blev påbackad två gånger så den gick sönder – då ville polisen i telefonen bara veta varför vi var där. Även under misshandeln med järnröret så tror jag att en av mina kompisar fick till svar i telefon ”har dom tagit sig dit själva så kan de ta sig därifrån också”.

Hur hade du önskat att polisen skulle istället?

– Jag hade såklart önskat att dom tog det på allvar, vi har inte någon gång brukat något som helst våld mot jägarna, medan jägarna under upprepade tillfällen gjort det mot oss. Polisen borde ju vara intresserade att förhindra våldsamheter och det blev ju tydligt att det inte trappades ner ju längre jakten pågick. Jag tycker de skulle prioriterat detta mer, satt hårdare press på jägarförbundet och jaktlaget att plocka bort jägare som betett sig våldsamt och hotfullt. Vad vi såg så var de jägare som var mest våldsamma kvar i gruppen.

Har du någon förståelse för att jägarna blir upprörda över era aktioner?

– Jag har förståelse att de blir upprörda över att vi är där med vår närvaro, de har inte samma lätta möjlighet att döda då. Men vi får inte glömma bort vilka som är de verkliga offren, det är vargarna och alla andra djur som dödas, både industriellt och i jakt, säger Emanuel och tillägger.

– Jag har aldrig varit så rädd som jag var under den dagen, vi blev misshandlade och vilse i 7-8 timmar, men vi kom ändå hem till våra kompisar, vi överlevde. Det gjorde inte de sex vargarna som dödades i Kölsta reviret.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se