Kontakta oss

INRIKES

Forskarrapporten: ”SVT osynliggör och tystar arbetarklassen”

Publicerat

den

INRIKES Trots att Sveriges Television ska vara neutral, opartisk och inkluderande, blir den svenska arbetarklassen konsekvent nedtystad av SVT. Det framgår av forskarrapporten ”Arbetarklassens symboliska utplåning i medelklassens medier”.

Enligt Fredrik Stiernstedt och Peter Jakobsson som är forskare i medie- och kommunikationsvetenskap, blir den svenska arbetarklassen systematiskt nedtystad och diskriminerad i SVT. I en debattartikel på den liberala tidningen Expressen, skriver forskarna att SVT sviker sitt uppdrag när det handlar om representation av människor från olika samhällsklasser. I SVT:s sändningstillstånd står det nämligen att SVT ska ”spegla förhållanden i hela landet och den variation som finns i befolkningen” – men i verkligheten ser det totalt annorlunda ut. Arbetarklassen utgör minst 50 procent av befolkningen men enligt forskarrapporten får arbetarklasspersoner knappt komma till tals på SVT. I forskarnas undersökning visar det sig att endast 5 procent av personerna som syntes eller hördes i SVT under 2015, hade arbetarklasstillhörighet.

I debattartikeln på Expressen skriver forskarna att osynliggörandet av arbetarklassen kan få negativa konsekvenser och att representation i grunden är en demokrati och maktfråga. Förklaringen till varför arbetarklassen blir osynliggjord finner forskarna bland annat i medieproducenternas samhällsklass och att det finns en utbredd vanföreställning om att klassamhället inte längre finns inom de högre samhällsskikten.

”Med utgångspunkt i SVT:s specifika uppdrag bör de låta röster från hela landet och från alla skikt i befolkningen bli hörda. Inte enbart politiker, kapitalägare, chefer och människor med välbetalda och aktade akademikeryrken, utan också människor som jobbar i branscher och med yrken där det inte ingår i arbetsbeskrivningen att vara en person som blir lyssnad på.”

Debattartikeln finner du här.
Forskarrapporten finner du här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se