Kontakta oss

NOTISER

Starka vänsterframgångar trots högerterror i Turkiska valet

Publicerat

den

hdp1

TURKIET | Gårdagens val i Turkiet innebar att Vänsterpartiet, HDP kom kom över 10 %-spärren och tog sig in i parlamentet. Tayyip Erdogans parti är fortfarande det största men är inte längre i majoritet.

Tayyip Erdogans parti AKP har haft makten i Turkiet de senaste tretton åren. AKP är ett konservativt högerparti med islamistiska värderingar. Erdogan har ambitioner att skriva om landets författning för att ge sig själv än större makt men utan majoritet i parlamentet kan han inte genomföra sina planer.

Näst största parti blev Republikanska Folkpartiet (CHP) som kan jämföras med Socialdemokraterna. Tredje största parti blev Nationella Aktionspartiet (MHP). MHP är nationalister som är kända för våldsamma attacker mot den turkiska vänstern. Fjärde och minsta partiet i parlamentet är det kurdvänliga HDP. HDP är ett radikalt vänsterparti som strävar efter en starkare demokrati.

HDP utsatta för bombattentat

Det parti som har mött störst motstånd i valet är vänsterpartiet HDP. Bland annat har deras valkampanj kantats av bombattentat. HDP är positiva till ett självständigt Kurdistan och förespråkar en HBTQ-vänlig politik, utöver det vill man även bredda demokratin och bekämpa den konservativa islamismen. De politiska ställningstagandena  har retat upp den konservativa högern starkt. Under valdagen hotades svenska valobservatörer av turkisk militär med automatvapen.

Även i Sverige har kurderna stött på problem när de gått till röstlokalerna. På sociala medier har det lagts ut filmer från vallokaler där folk med kurdiska symboler blivit utkörda och hindrade från att rösta. Internationella valobservatörer rapporterade in misstänkt valfusk under hela valdagen.

Den ovanligt höga parlamentsspärren på 10 procent skapades från början för att minska den kurdiska minoritetens inflytande i landet. Nu när gränsen är spräckt spås nya vindar i den turkiska politiken.

Mandatfördelning
AKP 40,7% 258 Mandat
CHP 25,16% 132 Mandat

MHP 16,5% 81 Mandat
HDP 12,99% 79 Mandat

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se