Kontakta oss

NOTISER

Politisk koppling bakom polisens bestialiska selfiemord

Publicerat

den

erdogan
KURDISTAN
|
Den man som kallblodigt avrättades av turkiska selfieporträtterande poliser i Kurdistan var en släkting till den konservativa islamistregeringens främsta motståndare i det kommande valet.

I valet tog det prokurdiska vänsterpartiet HDP sig in i parlamentet trots den skyhöga 10 procent-spärren. De vänsteroppositionella som bedöms vara de enda som på allvar vill att Turkiet ska förbli en sekulär stat med jämlika rättigheter för alla, satte käppar i hjulet för den sittande AKP-regeringen vilket tvingade fram ett nyval. I samband med HDP:s ingång i parlamentet har islamistregimen valt att ändra lagar och inlett en våldsam och hätsk offensiv mot den kurdiska befolkningen i Turkiska Kurdistan.

Den hätska politiken mot landets kurder har lett till våldsamma demonstrationer där fascister och islamister har angripit kurdiska tidningsredaktioner, partilokaler tillhörande vänsterpartiet och kurdiska småföretagare. Även förbipasserande oskyldiga minoritetsgrupper har angripits i landet den senaste tiden. Attackerna på den kurdiska minoriteten har inneburit flera döda och skadade runt omkring i landet. Kurdiska källor i Turkiet säger till Aktuellt Fokus att det som pågår kan liknas vid etnisk rensning och många säger sig frukta sina liv.

Nu visar det sig att den man som kallblodigt mördades av poliser som efter mordet körde runt med hans lik hängandes bakom polisbilen, var svåger till HDP:s parlamentsledamot Leyla Birlik.

Enligt medier ska Kurdistans Arbetarpartis ungdomsförbund hamnat i konflikt med turkiska säkerhetstjänster varpå oroligheter ska ha utbrutit. Mordoffret, Hacı Lokman Birlik befann sig i närheten av oroligheterna då polisen avrättade honom, hoppade på hans huvud och slutligen band fast liket i polisbilen och körde runt med honom för att visa upp för den kurdiska minoritetsbefolkningen i området.

Varnande exempel

Det bestialiska mordet och sättet det utfördes på har skapat spekulationer om mordet inte var ett beställningsjobb från den sittande islamistregimen för att varna landets växande vänsteroppositionella rörelse. Regeringen har endast gått ut med att man ska undersöka saken vidare. Under tiden har polisernas egna filmer från mordet börjat spridas på sociala medier. I den ena filmen ser man hur Hacı Lokman Birliks kropp släpas bakom polisbilen samtidigt som polisen kör rundor för att visa upp kroppen som ett varnande exempel till andra kurder och regimkritiker.

Leyla Birlik är en väldigt omtyckt politiker bland kurder i den turkiska staten. Men hennes popularitet sträcker sig även till fler än bara kurder. Även många före detta socialdemokrater och socialliberala krafter i Turkiet har respekt för henne. Få människor hyser någon förhoppning om att mordet verkligen kommer att utredas. Desto fler människor i Turkiet är av den bestämda uppfattningen att det rör sig om ett politiskt motiverat och planerat mord i islamistregeringens iver om att röja undan islamisternas största hot – vilka man finner i de röda leden bland de vänsteroppositionella.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se