Kontakta oss

NOTISER

Busschaufförerna stämdes när de vägrade delta i hetsen mot hemlösa – Nu rasar resenärerna på sociala medier

Publicerat

den

Gasbuss

INRIKES | Efter våldsvågen mot hemlösa vägrade busschaufförerna delta i den riktade hetskampanjen. Nu ställs chaufförerna inför rätta i Arbetsdomstolen och riskerar 100 000 kronor i böter på grund av en teknikalitet.

Det var under valtrörelsen som våldet mot hemlösa eskalerade som mest i Stockholm. Flera hemlösa blev bland annat utsatta för kniv- och brandattacker. I stadsdelen Högdalen dog en person efter att en okänd person hade tänt eld på det läger mannen vistades i. Samtidigt som våldsdåden började ske var även hetsen mot hemlösa som värst, i synnerhet mot hemlösa kringresande EU-migranter från fattiga öststatsländer.

Rasistiska och antiziganistiska myter kring hemlösa EU-migranter hade spridits sedan länge. Under valrörelsen valde Sverigedemokraterna att anamma några av de antiziganistiska myterna och paketera om dem till 2000-talet. Hemlösa människor utan rätt bakgrund skulle förbjudas att tigga för sitt uppehälle enligt SD. En åsikt man satsade på att få ut i framförallt Stockholm.

Då partiet försökte få ut sin rasistiska propaganda i kollektivtrafiken svarade busschaufförer anslutna till det radikala och växande fackförbundet, Syndikalisterna, med blockad. Bussentreprenören Keolis tolererade inte att antirasism praktiserades på arbetet och inledde rättsliga åtgärder mot chaufförerna.

Stämningen som sker via Sverige Bussföretag grundar sig på en teknikalitet. Arbetsköparna anser att de så kallade varselreglerna har brutits då regelverket gör gällande att arbetarna måste varsla sitt missnöje sju arbetsdagar i förväg.

Till tidningen Arbetaren säger Jan Bergman, chefsjurist för Sveriges Bussföretag att man inte har någon matematisk grund för sitt skadeståndsanspråk på 100 000 kronor. Trots det hävdar man att arbetsköparen Keolis har lidit ekonomiskt. Enligt Syndikalisterna är skadeståndsbeloppen orimliga.

Resenärer rasar mot arbetsköparens stämning

På sociala medier har vissa människor valt att ta arbetsköparen Keolis i försvar. De flesta av dem har varit sverigedemokrater, men även enstaka liberaler har uttryckt att rasism och negativ arbetsmiljö ska tolereras på arbetsplatsen. Trots den negativa bilden från höger har mängder med resenärer valt att stödja busschaufförerna.

Under måndag morgonen har mängder med människor engagerat sig på sociala medier och fler och fler tycks dela bilden av att företaget Keolis har agerat omoraliskt. ”tack till .@Sbss08 som vägrade köra bussar med SD-reklam!” skriver en signatur på mikrobloggen Twitter, ”Gå inte med på SD:s normalisering av rasism mot utsatta!” skriver en annan. Samtidigt sprider sig så kallade hashtags där människor uppmanar företaget Keolis till att skämmas.

ressac

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se