Kontakta oss

ARBETSLIV

Stefan Löfven struntade i kollektivavtal

Publicerat

den

INRIKES | Statsministern lever inte som han säger. Statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna betonar att den svenska modellen på arbetsmarknaden ska råda. Svenska modellen bygger på att det finns starka parter som sluter kollektivavtal om löner och andra anställningsvillkor. Stefan Löfven har själv anlitat ett företag som inte är anslutet. Byggfirman anlitades för en ombyggnad av Löfvens fritidshus i Örnsköldsvik.

Stefan Löfven äger ett fritidshuset tillsammans med sin hustru. I höstas beviljade kommunen dem bygglov för att omvandla en carport till ett beboeligt hus. Byggbolaget hade enligt Skatteverket tre anställda förra året. Ägaren medger att han inte har kollektivavtal. Han förnekar däremot inledningsvis att han utfört arbete på fritidshuset. Stefan Löfven nekar till en början att företaget inte har kollektivavtal. Men medger senare att han missat att kontrollera att kollektivavtal fanns och schyssta avtal.

Fackförbundet Byggnads kämpar hårt med att företag ska ha avtalsenliga anställningsformer – även vad det gäller mindre bolag. Nästan allt som rör en anställning regleras i kollektivavtalet. I vår svenska modell är det det som visar om man har schysta arbetsvillkor eller inte.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se