Kontakta oss

NOTISER

Nu vill arbetsköparna dumpa lönerna igen

Publicerat

den

AVTALSRORELSEN2016
OTRYGGA SVERIGE| Arbetsköparna inom industri och handel vill att avtalsrörelsen även handlar om de som inte har jobb. Sänkta trösklar för unga och nyanlända som söker sitt första jobb, är budskapet från Teknikföretagen, Livsmedelsföretagen och Svensk Handel i deras gemensamma utspel om förutsättningarna för avtalsrörelsen skriver tidningen Arbetet.

Löftet om att göra Sverige och arbetslivet mer mångkulturellt kom när representanterna från näringslivet, både förhandlare hos arbetsgivarna och företrädare för ett par företag, diskuterade ingångslönerna. Arbetslivet är redan idag mångkulturellt och arbetsköparnas utspel handlar inte om välvilja mot alla arbetslösa. Arbetsköparna ser nu möjlighet att lönedumpa och använda arbetslösa och flyktingarna till kanonmat för deras egna intressen att kunna roffa åt sig mera profit genom att hålla ner våra löner.

För arbetsköparna har nivåerna på lägstalönerna i avtalen länge varit något man vill ändra på. Taktiken är att först frysa dem och därmed tydligt markera att här finns ett problem. I ett andra steg kan krav på sänkningar komma. Arbetsköparna vill ha en period med återhållsamma löneökningar och understryker hur viktigt det är för att stärka Sveriges konkurrenskraft. De säger sig vilja skapa möjlighet för fler att komma in på arbetsmarknaden och öka rörligheten. Frysta ingångslöner är en bricka i denna taktik. I klartext vill de lönedumpa lönerna och få till att människor jobbar hårdare för mindre pengar i lönekuvertet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se