Kontakta oss

INRIKES

Stökigt när högeraktivister demonstrerade mot coronarestriktionerna

Publicerat

den

Högeraktivister i Malmö - Faksimil Twitter

INRIKES   Coronademonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö – Anmälningar om farliga föremål och våld mot tjänsteman – NMR-nazister deltog i Stockholm.

Det blev oroligt på flera håll i landet efter att högerradikala nationalister manat till demonstration mot regeringens coronarestriktioner. I Malmö tvingades kravallpolisen sätta in ridande polis för att upplösa demonstranterna som hade samlats på Gustav Adolfs Torg. Enligt Skånepolisen har flera personer omhändertagits och avlägsnats i samband med insatsen.

I Göteborg samlades ett större antal högeraktivister, nationalister och konspirationsteoretiker. Kort efter att de första personerna hade samlats gick polisen ut och uppmanade deltagarna att skingras. Efter en dryg timme hade inga av demonstranterna lämnat platsen vilket ledde till att polisen gick in och började avlägsna personer. Totalt avlägsnades 14 personer, enligt polisens hemsida. Enligt polisen omhändertogs fem personer utöver de 15 personer som avlägsnades.

I Stockholm demonstrerade flera hundra personer mot coronarestriktionerna. Vid Norrmalmstorg omhändertogs två personer av polisen, vilket resulterade i att flera av de närvarande högeraktivisterna och nationalisterna började hetsa mot poliserna.

– Det börjar bli lite oroligheter nu, rapporterade Aftonbladets Anna Sjögren under Livesändningen.

Polisen har även upprättat en anmälan om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och två anmälningar om våldsamt motstånd i samband med att högeraktivister gick till motangrepp mot polisen i samband med avlägsnanden. Hur många som har omhändertagits eller avlägsnats fysiskt i Stockholm är för närvarande oklart.

Många nationalister

När Expressen rapporterade från demonstrationen i Stockholm berättade journalisten David Baas att aktivister från Nordiska Motståndsrörelsen hade anslutit sig till demonstrationen. Nazisterna från NMR var inte de enda från den högerextrema miljön. På plats i demonstrationen fanns bland annat flera aktivister från utbrytarorganisationen Nordisk Styrka samt flera före detta aktivister i numera nedlagda Nordisk Ungdom. Även i Malmödemonstrationen deltog nazister från Nordiska Motståndsrörelsen.

Demonstrationen i Stockholm arrangerades av högeraktivister och nationalister med kopplingar till det så kallade ”Nätverket” – ett halvhemligt nätverk som uppges ha tagit över stora delar av Alternativ för Sverige och styrs av före detta SD-toppen Tor Paulsson.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se