Kontakta oss

INRIKES

Polisen varnar för våldsamma coronademonstrationer

Publicerat

den

FOTO: FRANKIE FOUGANTHIN

INRIKES    Myndigheterna varnar för våldsamheter och oro inför högeraktivisternas globala aktionsdag idag. I Sverige kommer nationalister, högeraktivister och andra likasinnade demonstrera i minst fyra städer.

Bakom initiativet står den tyska så kallade ”Querdenken”-rörelsen och den amerikanska Qanon- och antivaxx-miljön. I Sverige har arrangemanget tagits över av högeraktivister och nationalister med kopplingar till det så kallade ”Nätverket” – ett halvhemligt nätverk som uppges ha tagit över stora delar av Alternativ för Sverige och styrs av före detta SD-toppen Tor Paulsson.

Rustar för våldsamheter

I skrivande stund har demonstrationer planerats i fyra svenska städer. Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Syftet med demonstrationerna är att kräva stopp för coronarestriktionerna. Den 6 mars arrangerades en liknande demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm som samlade över tusen personer. Under demonstrationen attackerades polisen av våldsamma högeraktivister vid flera tillfällen. I oroligheterna skadades sex poliser.

Enligt Stockholmspolisen har polismyndigheten full beredskap inför nya våldsamheter.

– Ja, vi måste ha det. Vi såg vid demonstrationen den 6 mars att det fanns människor som var beredda att använda våld mot polis och som gjorde det, säger polismannen Peter Ågren till Aftonbladet.

I Göteborg har polisen uppgett att man tänker upplösa demonstrationen om folksamlingen blir större än åtta personer.

Totalt har 13 262 svenskar dött med Covid-19. Över 744 000 uppges ha smittats sedan pandemin startade. Tiotusentals svenskar förväntas få livslånga men från sjukdomen.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se