Kontakta oss

NOTISER

Ultrakonservativa försöker värva flyktingar genom välgörenhet

Publicerat

den

flyktingar-bayern-jpg
TYSKLAND| Nu när människor är på flykt finns det olika politiska grupper som försöker använda flyktingarna i sin propaganda. Vissa hetsar mot flyktingarna och andra försöker värva dem till terroristverksamhet. Genom att erbjuda sin hjälp försöker ultrakonservativa islamister, så kallade salafister, värva sunnimuslimer bland alla de flyktingar som nu kommer till Tyskland.

Det hävdar chefen för den tyska nationella underrättelsetjänsten BfV i en tidningsintervju som publiceras på fredagen i Reuters.

– Vi noterar att salafister uppträder som välgörenhetsarbetare och söker upp flyktingar som de sedan bjuder in till sina moskéer. Och där rekryteras de.

Däremot tror inte BfV-chefen Hans-Georg Maassen, enligt intervjun med Rheinische Post, att den fruktade extremistorganisationen Islamiska staten (IS) har sänt terrorstyrkor förklädda till flyktingar till Tyskland.
Det har uttryckts oro för att så skulle ske men enligt Maassen är flyktingresor för farliga för extremisterna eftersom de riskerar dö under färden eller avslöjas.

BfV-chefen säger vidare att både den organisation han företräder och BND som ansvarar för det tyska underrättelsearbetet utomlands har följt upp flera tips om att IS-styrkor försökt ta sig in i Tyskland förklädda till flyktingar men de har inte funnit några tecken på att det förekommer. Salafismen är en extremt konservativ, puritansk strömning inom islam med rötter i Saudiarabien. Av Tysklands runt 4 miljoner muslimer beräknas 4 000 vara salafister.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons