Kontakta oss

ARBETSLIV

Strejk på Tesla i Sverige

Publicerat

den

ARBETSLIV Sedan 2018 har IF Metall försökt att teckna kollektivavtal med Tesla. Nu väljer fackförbundet att strejka då Tesla vägrar kollektivavtal.

Vid midnatt natten till fredag inleddes en strejk vid sju av Teslas bilverkstäder. Totalt omfattar strejkens första fas 120 bilmekaniker. Nästa vecka kommer facket inleda en ny fas som omfattar totalt 17 olika bilverkstäder.

Bakgrunden till strejken är att Tesla vägrar att teckna kollektivavtal med IF Metall. Tesla har som global policy att aldrig teckna kollektivavtal och Sverige är inte ett undantag.

Att facket väljer att strejka handlar om att Teslas inställning hotar den svenska modellen på arbetsmarknaden enligt IF Metall. Den svenska modellen innebär kortfattat att det är facket och näringslivet som förhandlar om arbetsvillkoren utan politikernas inblandning genom kollektivavtal. Att teckna kollektivavtal med näringslivet är de LO-knutna fackförbundens huvudsakliga metod.

Tesla har valt att lägga locket på för media. I kontakt med facket har det framkommit att Tesla planerar att ersätta de strejkande arbetarna och ägna sig åt strejkbryteri. Strejkbryteri är kontroversiellt och näst intill utdött i Sverige sedan Saltsjöbadsavtalet tecknades 1938 då näringslivet skrev på att inte använda sig av den metoden.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se