Kontakta oss

INRIKES

Strike Back Malmö: ”Kampen fortsätter”

Publicerat

den

INSÄNDARE Igår röstade riksdagen igenom ett förslag som innebär en inskränkning av strejkrätten. En inskränkning som kommer innebära en försämring av av arbetsrätten och ett försvagande av arbetarrörelsen.

Det här förslaget drivs igenom med stöd från ledningen av LO, TCO och Saco, trots att det går emot medlemmarnas intressen och att saknar stöd hos många medlemmar. Detta har bland annat har visat sig i att flera medlemmar och förtroendevalda från olika förbund och olika delar av landet uttalat sig emot uppgörelsen och bildat tvärfackliga nätverk för att samla protester till försvar av strejkrätten.

I och med att detta förslag röstades igenom kommer det inte längre vara möjligt att vidta stridsåtgärder vid rättstvist eller att strejka för ett nytt kollektivavtal om arbetsgivaren redan har tecknat ett. Detta öppnar upp för så kallad avtalsshopping där företag kan välja det billigaste avtalet och teckna avtal med gula fackföreningar.

LO:s ledning menar att förslaget kommer stärka organisationen, men tvärtom kommer det innebära en försvagning av fackens roll på arbetsplatserna, inte bara för mindre fristående fackföreningar utan även för LO.

Att socialdemokratin drivit igenom det här förslaget är ytterligare en kniv i ryggen på arbetarklassen. Men trots att vi förlorat denna strid vill vi uppmana alla lönearbetare, oavsett facklig organisering, att fortsätta arbeta aktivt för att försvara och stärka arbetsrätten. Den enighet som byggts kring att försvara strejkrätten måste byggas vidare på för att slå tillbaka mot högerpolitiken och attackerna på arbetarklassen.

Kampen fortsätter!

Nätverket Strike Back Malmö
redaktionen@aktuelltfokus.se