Kontakta oss

ARBETSLIV

Den svenska modellen fungerar – skrota inskränkningen av strejkrätten!

Publicerat

den

KRÖNIKA Överrenskommelsen mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar är ett faktum. Därför måste Ylva Johansson skrota kravet på inskränkt strejkrätt.

Kravet och önskan att inskränka strejkrätten uppstod i den långdragna hamnkonflikten mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet. Socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Ylva Johansson hävdade för drygt ett år sedan att den svenska modellen inte längre fungerar.

– Den svenska modellen fungerar inte som det var tänkt i det här fallet och det är därför jag är beredd att gå så långt som med lagstiftning i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Då konflikten med Svenska Hamnar har varit långdragen så har Socialdemokraterna med LO:s välsignelse skyndat på processen med att få fram en lag som begränsar vår strejkrätt.
Den planeras att komma upp på bordet den 2:a maj för att träda i kraft redan i augusti.

Men…

Idag den 5 mars så har Hamnarbetarförbundet äntligen förmått Sveriges Hamnar att teckna kollektivavtal med dem. Konfikten är därmed avslutad. Det har skett exakt enligt svenska modellen, arbetsmarknadens parter har utan inblandning av regeringen mött samförstånd och arbetsfred kommer att råda.

Så nu återstår det bara för Socialdemokraterna att ta sitt förnuft till fånga, visa att de är ett genuint arbetarparti och bordlägga, skrota och kasta bort kravet på inskränkt strejkrätt.

Loan Sundman – Kommunalare
redaktionen@aktuelltfokus.se