Kontakta oss

KRÖNIKA

Strunta i Julia Kronlid

Publicerat

den

KRÖNIKA    Okej, Vi fick inte den regering Sverige kanske hade behövt. En socialt inriktad regering med fokus på arbetarklassens väl och ve. Istället fick vi en ideologiskt förblindad högerregering som kommer rikta dråpslag efter dråpslag mot arbetarrörelsens historiska landvinningar, den svenska modellen och det kommer kännas i vår vardag, märkas i våra plånböcker samt höras i samhällsdebatten.

Sen skulle det väljas talmän. Utan att tveka ställde sig hela riksdagen bakom Andreas Norlén. Efter vad en lekman kan bedöma har han gjort en habil insats tidigare så det må väl vara hänt. Sverigedemokraterna tvingades att i anständighetens namn avstå från att nominera Björn Söder, en antisemitisk dreglande bandhund, till vice talman. Istället valde man att skicka fram Julia Kronlid. Kronlid ger åtminstone ett bättre intryck än Söder. Men hur bra är det egentligen? Julia Kronlid är abortmotståndare, kreationist och tror att jorden är 6000 år gammal. När hon får frågor på temat svarar hon att hon inte vet säkert eftersom hon ”inte var med.” Det är såklart pinsamt för Sverige att den som ska ersätta Andreas Norén i dennes frånvaro på Sveriges näst högsta ämbete är en person som inte kan ta till sig forskning, vetenskap och basala fakta. Hon har dessutom kopplingar, via sin svärfar, rakt in i den svenska, lilla men högljudda, kristna extremhögern. Kronlids svärfar är nämligen ordförande och partiledare för Kristna Värdepartiet. Dessa har främst gjort sig kända för att de bröt med Kristdemoktaterna eftersom dessa hade en för slapp inställning i abortfrågan. Till skillnad från Kristdemokraterna, som åtminstone genom en läpparnas bekännelse, ställer sig bakom svensk abortlagstiftning vill Kristna Värdepartiet göra aborter kriminella.

I stora delar av Europa ser vi just nu en kantring åt höger. Det är inte bara en kantring som gynnar traditionella högerpartier utan även fascistoida krafter. I Sverige är Sverigedemokraternas framgångar det främsta uttrycket för det, men även Partiet Nyans valframgångar med kopplingar till den turkiska fasciströrelsen är ett uttryck för den polariseringen. Ser man på valresultatet i Italien i slutet av förra veckan ser framtiden inte ljus ut för italienarna heller, vare sig när det gäller abortfrågan eller HBTQI-personers rättigheter.

Kommer det då spela någon större roll att Julia Kronlid, en person som har så grund förankring i verkligheten att ingen skulle bli förvånad om hon hävdade att jorden var platt, har rikets kanske tredje högsta ämbete? Egentligen inte. Det får Sverige att se dumt ut inför andra länder att personer med dessa värderingar kan ta sig så långt. Men valresultatet har redan gjort att Sverige ser dumt ut inför andra länder. Kronlid kommer inte kunna göra den saken speciellt mycket värre.

Vi får se vad som står i Ulf Kristerssons regeringsförklaring och hur djupt han behövt böja sig för Åkessons krav. Där riskerar Sverige att framstå som ännu dummare. Men att just Kronlid håller i klubban i riksdagen är snarare ett symtom på de djupa problem Sverige står inför än det reella problemet.

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se