Kontakta oss

INRIKES

Historiska succésiffror för Vänsterpartiet

Publicerat

den

Nooshi Dadgostar - Foto: Anna Tärnhuvud

INRIKES    Vänsterliberala blocket i fortsatt ledning över högertrojkan M, SD och KD. Historiska succésiffror för Vänsterpartiet – bästa resultatet någonsin i Novus väljarbarometer.

Socialdemokraterna och Centerpartiets smutskastning av Vänsterpartiet har inte avskräckt väljarna från vänstern. Mediernas alarmistiska rubriker och hysteriska frågor till Nooshi Dadgostar har inte heller avskräckt väljarna. Faktum är att Vänsterpartiets allt tuffare linje har gett utdelning. I den senaste väljarbarometern från SVT/Novus får partiet hela 13,3 procent, vilket är det högsta stödet någonsin för Vänsterpartiet i väljarbarometern.

– Jag tror att det finns en stark uppskattning för att Vänsterpartiet stoppade hyreshöjningen för tre miljoner människor som den här marknadshyrareformen skulle ha inneburit. Jag uppfattar det som att det finns många tecken på att det går bra för Vänsterpartiet, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler till SVT.

Fortsatt vänsterliberal ledning

Även om Socialdemokraterna backar är S fortfarande största parti. Sett till blockpolitiken är det vänsterliberala blocket bestående av S, V, C och MP fortsatt största block.

Huvudvärk för Ulf Kristersson

Stödet för Sverigedemokraterna är fortsatt starkt medan stödet för Moderaterna minskar. Vilket lett till att SD numera är största parti inom det högerliberala blocket. För M-ledaren Ulf Kristerssons del innebär det att Jimmie Åkesson kan stjäla Kristerssons roll som statsministerkandidat. Sulle det högerliberala blocket bilda regering med SD som största parti skulle Ulf Kristersson få väldigt svårt att motivera att SD inte ska få majoriteten av ministerposterna. Hur Kristersson än vrider och vänder på det är stödet för SD en växande huvudvärk.

SVT/Novus siffror finner du nedan.

V 13,3 (+2,1)
S 23,8 (-1,7)
MP 3,8 (+0,3)
C 8,9 (+1,0)
L 2,2 (-0,3)
M 21,0 (-0,8)
KD 4,5 (-0,5)
SD 21,6 (+0,2)

Stöd vår journalistik – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se