Kontakta oss

UTRIKES

Studie: Legaliserad cannabis minskar dödsfall

Publicerat

den

FORSKNING En amerikansk studie visar att en legalisering av cannabis minskar dödssiffrorna i landets pågående opioidepedemi.

I USA finns det en växande opioidepedemi som beräknas döda över 130 personer varje dag med överdoser. För 2017 dog 47 600 personer av opioidmissbruk vilket var mer än hela landets dödsfall inom trafiken.

Nu har en ny studie som presenterats i tidskriften Economic Inquiry visat att de delstater som legaliserat cannabis haft en positivt effekt mot överdoserna. Studien visar att antalet opioidrelaterade dödsfall minskat mellan 20-35% i samband med legaliseringen. Studiens huvudförfattare Nathan Chan drar slutsatsen att folk som självmedicinerar sig mot t.ex. smärta väljer att använda cannabis istället för opioider.

I USA är det runt 35 av landets stater som legaliserat cannabis för medicinskt bruk. Ett tiotal av dessa stater tillåter också ett nöjesbruk av drogen.

Opioider är ett samlingsnamn för flera olika substanser som delas in i opiater, semisyntetiska och helsyntetiska opioider. Opioider inkluderar både olagliga och lagliga substanser som kan fungera som smärtstillande. Exempel på opioider är heroin, morfin och fentanyl.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se