Kontakta oss

SPORT/FIGHTING

Brevväxling avslöjar Bruce Lee som tung drogmissbrukare

Publicerat

den

FIGHT FOKUS Kampsportslegenden Bruce Lee har fått flera av sina brev utlagda på auktion. Breven var skickade till hans langare och de visar att Lee hade ett tungt drogmissbruk som troligtvis är den verkliga orsaken till hans mytomspunna död.

Bruce Lee dog 1973 av Cerebralt höghöjdsödem, HACE en form av höjdsjuka som leder till att hjärnan svullnar upp. Någon förklaring till varför Lee drabbades av Hace har aldrig funnits men sjukdomen kan orsakas av droger och nu tyder det på att ett drogmissbruk var den utlösande faktorn.

Det är Heritage Auctions som lagt ut flera brev från Lee på auktion. Breven kommer från flera års brevväxling mellan honom och Robert Baker. Baker tränade Karate och träffade Lee genom kampsporten. Baker är en av dom som fick ta emot Lees kända ”one inch punch” på en uppvisning. Han fick också medverka i en av Lees filmer där han spelade en rysk skurk. Baker själv dog 1993 52 år gammal.

Lee och Baker

Sedan tidigare var det känt att Lee rökte marijuana vilket hittades i hans kropp vid obduktionen och Baker har enligt flera källor genom åren pekats ut som personen som försedde Lee med marijuana.

Breven är från början tydliga och skickades från Lee när han bodde i Hong Kong och Thailand där han beskrev vilka droger han ville ha och hur de skulle skickas till honom i Asien. Lee ville ha både kokain, marijuana, psilocybin(svamp) och LSD. I Hong kong med strikta narkotikalagar klarade Lee inte av att få tag på droger men i Thailand under filminspelningen av The Big boss fick han tag i vad misstänks vara amfetamin. Breven blev senare mer diskreta.

Det finns också brev från Lees fru Linda som bekräftar att hon kände till missbruket och hon ska till och med medverkat och hjälpt till med betalningarna. Breven går in detaljerat på hur drogerna ska packas i USA och gömmas i kampsportsmaterial som sedan ska levereras till Lees pseudonym Wu Ngan på en utvald adress. Det finns också antydningar om att minst en av levereranserna blev stoppade men varken Baker eller Lee blev dömda, däremot nämns det att en tredje person blivit tagen.

Ett exempel på vad som kunde stå i ett brev:

Översatt till svenska:

(A) Angående varorna – du kan skicka dem i ett paket adresserat till Wu Ngan c / o Golden Harvest Studio, 1412 Tung Ying Building 100 Nathan Rd.

Godislistan kan vara (1) COKE (i stor mängd) (2) Syra (i skälig mängd) (3) HASCH ELLER GRÄS (den förra kan vara mer medan den senare, även rengjord, måste packas noggrant. Hur du ska skicka det vet du bättre – inuti böcker? Kläder?

(B) När jag återkommer vill jag också ha fler godsaker redo för leverans, inklusive en riktigt elegant derringer(skjutvapen) – från butik, samling eller vad som helst. Hitta också ett cowboyhölster till min 45:a(skjutvapen) snabba drag – alla dessa när jag återkommer du ska inte skicka de direkt.

Så skicka (A) begäran direkt … de kan öppna för kort inspektion eller inte – men spela det säkert. Meddela mig om den totala kostnaden så skickar jag pengarna med flygpost direkt.

P.S. Har du tillgång till någon PSILOCYBIN. Skicka i så fall lite tillsammans med information om hur du tar det. Läste om det i en bok.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se