Kontakta oss

INRIKES

Svenonius nya korruptionsnota till skattebetalarna: 75 miljoner

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

INRIKES    Moderata finansborgarrådet Iréne Svenonius i Stockholm är inblandad i ännu en korruptionsskandal. Denna gången har hon hjälpt sina partikamrater att bli rika på den pågående coronakrisen.

När den blågröna majoriteten i region Stockholm under ledning av finansborgarrådet Iréne Svenonius (M) skulle handla upp coronatester blev det diagnostikbolaget Werlabs som tog hem affären. Bolaget tillhör Svenonius partikamrater. Henrik Forsberg är företagets VD och Erik Centerlind är företagets produktägare. Båda två sitter i valberedningen för moderaterna på Lidingö. Centerlind är också ledamot av fullmäktige i det moderatstyrda Lidingö.

Affären är sekretessbelagd men enligt veckotidningen Proletären kan de nya korruptionsskandalen ha kostat skattebetalarna drygt 75 miljoner kronor. Affären ska gälla 100 000 coronatester under en fyra veckors period. På sin hemsida Werlab säljer antikroppstester för 750 kronor. Region Stockholm erbjöd testerna gratis så det är skattebetalarna som betalat notan.

Flera tidigare korruptionsskandaler

Svenonius har flera gånger tidigare avslöjats som korrupt. Hon är gift med partikollegan Jan Svenonius som tidigare var upphandlingschef på Nya Karolinska. Som upphandlingschef låg Jan bakom flera skumma affärer, bland annat hade han godkänt fakturor konsultbolaget BCG för 257 miljoner trots att faktaunderlag för 57 miljoner saknas. När Jan skulle utredas valde Iréne med sin roll i finansborgarråd att lägga ner utredningen.

Tidigare i år valde Iréne att sälja ut Bromma sjukhus till det privata vårdbolaget Aleris. På Aleris har moderaten Filippa Reinfeldt en ledande position. Utöver partikamrater är Filippa och Iréne grannar i Täby och bästa vänner. Filippa var också föregångaren på posten som Stockholms finansborgarråd.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se