Kontakta oss

INRIKES

Novus: kvarts miljon svenskar långtidssjuka i Covid-19

Publicerat

den

Foto:  Miguel Pena

CORONAKRISEN    Mer än 200 000 svenskar kan ha varit långtidssjuka i Covid-19. Det visar siffror från Novus coronaundersökning.

Över 100 000 svenskar tror sig ha blivit smittade av Covid-19 redan i november och december. Det vill säga flera månader innan det var känt att smittan hade slagit till i Sverige. Samtidigt visar coronasiffrorna från Novus att över en kvarts miljon svenskar kan ha varit långtidssjuka i Covid-19.

Andelen som är sjuka och varit det i mer än 10 veckor ökar, så sent som i slutet av juni uppgav drygt 260 000 svenskar att dom är eller har varit sjuka i minst 10 veckor. Hur stor andelen är nu i slutet av juli är för närvarande oklart. Vad som däremot står klart är att den övervägande majoriteten av människor som tror sig ha varit långtidssjuka inte har fått testa sig för viruset. Sveriges officiella siffror på bekräftade fall är för tillfället drygt 79 000 persomer.

”Ta mig på allvar”

Aktuellt Fokus har pratat med långtidssjuka Maria Larsson från Stockholm. Annelie insjuknade i mitten av april och känner sig fortfarande sjuk. Hon beskriver ett mycket segdraget sjukdomsförlopp med återkommande skov.

– Jag satt hemma i tv-soffan när jag plötsligt började känna mig febrig. Dagen efter fick jag ont i halsen och ont i bröstet. Därefter fortsatte det stregra sig och efter tio dagar började jag få svårt att andas.

– Jag tog kontakt med min vårdcentral men dom ville inte ta emot. Dagen efter kändes det som att jag knappt fick luft och då körde min man in mig till Södersjukhuset. Dom konstaterade att jag förmodligen hade fått lunginflammation och att syresättningen var nere på 94. Sen sa dom till mig att jag skulle åka hem och vårda mig själv.

Trots att Annelie var sjuk och hade andningsproblem testades hon aldrig för Covid-19.

– Det blev ett tvärnej när jag ville att dom skulle testa mig.

Idag har Annelie haft besvär i nästan 15 veckor. De värsta andningsbesvären har lagt sig men hon uppger att hon knappt kan utföra något fysiskt ansträngande utan att få feber.

– Så fort jag försöker göra något ansträngande så stiger febern. Igår morse skulle jag ta upp en låda med böcker till vinden, då steg tempen direkt. Vissa dagar känner jag knappt nånting alls men sen kommer febern och andningsbesvären tillbaka. Det går liksom i skov.

Hur upplever du kontakten med vården nu?

– Det känns som att dom inte tar mig på allvar. Min läkare frågade om mina besvär inte kunde bero på ångest. Jag vet hur ångest känns, det här är inte ångest.

– Jag är inte ensam, jag har pratat med flera personer på Facebook som också har varit sjuka i flera månader. Samtidigt känner jag mig lyckligt lottad som inte behövde läggas in, säger Annelie.

Vad vill du att sjukvården ska göra?

– Ta mig på allvar och göra mer grundliga kontroller. Jag har inte ens fått en remis till lungröntgen.

För två veckor sedan tog staten beslut om att kartlägga och utvärdera långtidssjuka i Covid-19. Samtidigt varnar flera läkare och forskare om att långtidssjuka kan bli utsatta för felaktiga diagnoser. Inga medier har hittills uppmärksammat Novus undersökning om antalet långtidssjuka.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se