Kontakta oss

INRIKES

Svenoniuslinjen: Region Stockholm valde privatiseringar framför krisberedskap

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin / Alberto Giuliani

KAPITALISMEN    Högerstyrets privatiseringar inom vården är en direkt orsak till att Region Stockholm inte klarar av att hantera coronapandemin. Det säger uppger vårdpersonal inom barnsjukvården som har tvingats ställa in alla planerade operationer.

Tidigare i veckan gick Moderattoppen Iene Svenonius, finansregionråd och högst politisk ansvarig för sjukvården i Stockholm, ut och försäkrade stockholmarna att regionen tagit höjd för en stor andra våg. Vilseledande och lögnaktigt säger vårdpersonalen samtidigt som barnsjukvården ställer in alla planerade operationer och vårdplatserna blir färre och färre. Anledningen till rådande kaoset handlar inte bara om pandemins andra våg. Den handlar också om vilka beslut Moderaterna och Kristdemokraterna tog tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna innan den andra vågen. Bland annat valde Irene Svenonius driva igenom att region Stockholm inte skulle prioritera krisberedskapen inom vården. Istället tog man ett ideologiskt beslut och privatiserade bort delar regionvården. Det uppger vårdpersonal till tidningen Aftonbladet.

– Hade vi haft kvar de verksamheterna hade vi kunnat ta från den personalen för att stötta upp i vården. Nu har vi inga marginaler, säger barnläkaren Mikael Finder till Aftonbladet.

Sjukvårdsdirektören tiggde hjälp från privata aktörer

Beslutet att flytta vård från regionens sjukhus till privata aktörer via Vårdval Stockholm minskade regionens förmåga att ställa om. Enligt Mikael Finder är det absurt att regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson gick ut och tiggde hjälp från de privata aktörer som regionledningen valt att strössla skattepengar över. Till Aftonbladet säger han att det verkar som att regionledningen inte skrivit avtalen med de privata vårdbolagen om att de är skyldiga att ställa upp med personal vid en kris.

– Att regionen står och behöver be snällt om hjälp från aktörer som får pengar för att bedriva vård när vi samtidigt tar personal från de svårast sjuka barnen – säger något om hur man skrivit de här avtalen, säger Mikael Finder.

Ställer in all vård

Under förmiddagen meddelade Björn Eriksson att han vill att Region Stockholm ska ställa in all vård som inte är akut och nödvändig. Vårdstoppet är planerat att pågå tills den 31 januari 2021.

– Vi behöver fokusera på akut och nödvändig vård, och därför kommer vi att föreslå att planerad, ej nödvändig vård ställs in, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en digital pressträff.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se