Kontakta oss

INRIKES

Svensk export till diktaturen Iran ökar

Publicerat

den

INRIKES| Sedan handelssanktionerna gentemot Iran lyftes i Januari har den svenska exporten till diktaturen ökat. Sveriges Radio rapporterar att exporten från Sverige till diktaturen har ökat sedan Januari. Det är främst läkemedel, telekom och farmaceutisk utrustning som ökat i export.

– Både första och andra kvartalet har vi sett en väldigt krafti tillväxt jämfört med föregående år. Utan att gå in på enskilda produkter kan man säga att de sjukdomsområden där vi är starkt fokuserade på, det vill säga andningsvägar, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, är också de områden där vi växer i Iran, uppger Jan- Olof Jacke, Sverigechef på Astrazeneca, till Sveriges Radio.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur avrättningarna i diktaturen Iran fortsätter. Bara förra året skedde 600 avrättningar enligt Amnesty International. De brott som leder till dödsstraff i diktaturen är bland annat alkoholkonsumtion, utomäktenskapligt sex och homosexualitet. Sedan början av 2016 har minst 230 avrättningar genomförts och det råder ingen tvekan om att siffran kan fortsätta stiga. Mycket tyder på att massavrättningarna ökar i samband med upptrappat våld gentemot landets minoriteter, däribland kurder och balucher.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons