Kontakta oss

UTRIKES

Svenska skattemiljoner går till Mellanösterns Hitler

Publicerat

den

TURKIET| I en intervju förklarade Turkiets president Erdogan att Hitler styrde Tyskland på ett vettigt sätt. Det sjuka uttalandet kom i samband med frågan om hur presidentens makt kan stärkas utan att systemet förändras. Samtidigt dränker svenska staten Turkiet med miljontals skattekronor för att hantera EU:s flyktingkatastrof.

Efter president Erdogans senste intervju är det lätt att förstå varför AKP-motståndarna jämför AKP:s Turkiet med en diktatur – Presidenten anser nämligen att det nazistiska Tyskland var sympatiskt och att makten kring diktatorn fördelades på ett vettigt sätt.

När den turkiska nyhetsbyrån Dogan intervjuade presidenten och ställde frågor om enhetsstatens bibehållande i samband med AKP-partiets grundlagsändringar och maktkoncentrationen till presidenten, svarade Erdogan med att ange exempel på stater som har gjort liknande saker förut.

– Det finns redan exempel i världen. Man kan se det när man tittar på Hitlers Tyskland, svarade han, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Svenska skattepengar till islamistisk diktatur

De senaste åren har den sekulära demokratin blivit alltmer lidande i Turkiet. Samtidigt har rasismen blivit allt råare och påtaglig, inte minst i samband med den väpnade repressionen mot den kurdiska minoriteten i turkockuperade Bakur.

I slutet av sommaren marscherade tusentals fascister i nationalistiska manifestationer som stöttade regeringens krig mot den kurdiska befolkningen. I samband med demonstrationerna som bland annat ägde rum i landets semesterorter angreps flera kurdiska företagare och civilpersoner. Även oppositionspartiet, socialdemokratiska HDP angreps hårt. Hundratals partilokaler attackerades och ungefär samtidigt attackerades även fria medieredaktioner runt omkring i landet.

I samband med att HDP tog sig över procentspärren på 10 procent spräcktes AKP-partiets dominans varpå ett nyval utropades. I samband med nyvalet skedde omfattande valfusk i en rad valdistrikt. I Bakur förekom rapporter om hur kurder hade förhindrats att rösta.

Det islamistiska ställningstagandet märks framförallt av genom statens samarbete med det salafistiska terrorväldet Islamska Staten. Även angrepp på det sekulära samhället har förekommit genom årens lopp. Exempelvis har AKP-partiet förbjudit butiker att sälja alkohol om de ligger för nära moskéer.

I slutet av 2015 ansåg EU:s medlemsstater att Turkiet skulle ansvara för EU:s yttre gräns för att förhindra flyktingar från att nå Europa. För detta har EU beslutat sig för att ge Turkiet 30 miljarder kronor. Av de 30 miljarderna ska Sverige bidra med 700 miljoner kronor.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se