UTRIKES

Svenska skattemiljoner går till Mellanösterns Hitler

Foto: Flickr

TURKIET| I en intervju förklarade Turkiets president Erdogan att Hitler styrde Tyskland på ett vettigt sätt. Det sjuka uttalandet kom i samband med frågan om hur presidentens makt kan stärkas utan att systemet förändras. Samtidigt dränker svenska staten Turkiet med miljontals skattekronor för att hantera EU:s flyktingkatastrof.

Efter president Erdogans senste intervju är det lätt att förstå varför AKP-motståndarna jämför AKP:s Turkiet med en diktatur – Presidenten anser nämligen att det nazistiska Tyskland var sympatiskt och att makten kring diktatorn fördelades på ett vettigt sätt.

När den turkiska nyhetsbyrån Dogan intervjuade presidenten och ställde frågor om enhetsstatens bibehållande i samband med AKP-partiets grundlagsändringar och maktkoncentrationen till presidenten, svarade Erdogan med att ange exempel på stater som har gjort liknande saker förut.

– Det finns redan exempel i världen. Man kan se det när man tittar på Hitlers Tyskland, svarade han, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Svenska skattepengar till islamistisk diktatur

De senaste åren har den sekulära demokratin blivit alltmer lidande i Turkiet. Samtidigt har rasismen blivit allt råare och påtaglig, inte minst i samband med den väpnade repressionen mot den kurdiska minoriteten i turkockuperade Bakur.

I slutet av sommaren marscherade tusentals fascister i nationalistiska manifestationer som stöttade regeringens krig mot den kurdiska befolkningen. I samband med demonstrationerna som bland annat ägde rum i landets semesterorter angreps flera kurdiska företagare och civilpersoner. Även oppositionspartiet, socialdemokratiska HDP angreps hårt. Hundratals partilokaler attackerades och ungefär samtidigt attackerades även fria medieredaktioner runt omkring i landet.

I samband med att HDP tog sig över procentspärren på 10 procent spräcktes AKP-partiets dominans varpå ett nyval utropades. I samband med nyvalet skedde omfattande valfusk i en rad valdistrikt. I Bakur förekom rapporter om hur kurder hade förhindrats att rösta.

Det islamistiska ställningstagandet märks framförallt av genom statens samarbete med det salafistiska terrorväldet Islamska Staten. Även angrepp på det sekulära samhället har förekommit genom årens lopp. Exempelvis har AKP-partiet förbjudit butiker att sälja alkohol om de ligger för nära moskéer.

I slutet av 2015 ansåg EU:s medlemsstater att Turkiet skulle ansvara för EU:s yttre gräns för att förhindra flyktingar från att nå Europa. För detta har EU beslutat sig för att ge Turkiet 30 miljarder kronor. Av de 30 miljarderna ska Sverige bidra med 700 miljoner kronor.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

6 kommentarer

6 Comments

 1. Pingback: Polisen utesluter inte politiska motiv bakom skottlossning i Stockholm – Aktuellt Fokus

 2. Staffan Jacobson

  2016-01-06 den 23:37

  Bji gelê kurd u kurdistanê! Total seger åt Rojava!

 3. Abdullah Öcalan

  2016-01-02 den 23:15

  Vi ska visa Turkiet snart vilka vi är. Vi uppmärksammar alla svenskar och icke svenskar att aldrig åka på semester till Turkiet. Genom att åka till Turkiet och njuta av ditt semester bidrar du till:
  1. Isis
  2. Turkiska terrorstaten som dödat flera hundra kurdiska barn, familjer osv..
  3. Ett nytt folkmord och massaker som Seyfo.

  PKK ska utropa självständighet även om och turkiet kommer att få se hur kurdiska, armeniska och ortodoxa styrkorsamt Ryssland kommer in i turkiska städer och ta allt tillbaka som en gång tillhörde till kurder syrianer greker armenier osv osv..

  Bji gelê kurd u kurdistanê!

  • Saga

   2016-02-06 den 11:40

   Min bästa vän är Turk och hela hans familj som bor där är helt underbara. Bara för att vissa politiker inte är rintigt sanna i huvudet betyder det INTE att det är fel på folket!
   För det är det absolut inte.

   Att straffa alla turkar för statens helvetes regi är som att straffa alla Tyskar för vad hitler gjorde.

   Det är fortfarande människor det handlar om.
   Ditt påstående är inget annat än idioti.

   Att vara Turk och att vara Isis är två helt olika saker.
   Och att staten är i krig med andra länder är INTE folkets fel. De som är med i armén där har inget val. Vägrar de tar staten allt ifrån dem.

   Protestera mot staten, inte landet!

 4. Azad

  2016-01-02 den 20:44

  Avstäng Turkiet från EU frihandel .

 5. Pingback: Krönika #601. SD:s Sverige. | Konst & Politik

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp