Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska flygattacker utförda mot kurdiska städer

Publicerat

den

Foto: Turkiet, twitter

UTRIKES Under lördagsnatten inledde Turkiet en bomboffensiv mot kurdiska mål i Syrien och Irak. Minst tolv personer har avlidit. Sverige kan börja exportera vapen som bidrar till folkmordet på kurder.

Ungefär 25 flygangrepp har utförts rapporterar Syriska människorättsobservatoriet SOHR. Enligt SOHR har minst 12 personer mördats och uppemot ett 30-tal skadats. Bomberna fälldes över provinserna Aleppo och Hasaki och staden Kobane.

Den turkiska diktaturen har släppt en video som visar när diktatorn Erdogan godkänner bombattackerna tillsammans med landets försvarsminister. Enligt diktaturen är bombdåden ett svar på terrordådet som utfördes i Istanbul.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om att islamistdiktaturen pekat ut kurder som de som låg bakom terrordådet i Istanbul medan de kurdiska partierna tagit avstånd från dådet. Även experter sågade Turkiets utpekande och pekade på att terrordådet påminde snarare om en attack från IS.

Sverige kan börja exportera vapen
2019 valde Turkiet att invadera Norra Syrien för att bedriva ett folkmord på kurder. I samband med den turkiska invasionen valde Sverige att stoppa alla vapenexporter till landet.

Efter att Sverige ansökt om ett Nato-medlemskap där Turkiet ingår så har Turkiet krävt att exportförbudet av vapen hävs. I slutet av september tidigare i år meddelade myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) att exportförbudet hävts. Att exportförbudet upphävts innebär att svenska vapen kan användas i folkmordet på kurder.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se