Kontakta oss

NOTISER

Kajsa Ekis Ekman: ”Israel låter oss ruttna i fängelsehålan”

Publicerat

den

ekisshittogazaGAZA | Strax före halv två i måndags morse som israelisk militär bordade den svenska fisketrålaren ”Marianne av Göteborg” på internationellt vatten. Syftet med resan var att bryta Israels blockad och förse Gaza med mediciner och solcellspaneler till ett sjukhus.

Sex svenskar fanns med bland aktivisterna ombord, däribland journalisten Kajsa Ekis Ekman och politikern och musikern Dror Feiler. ”Marianne av Göteborg” fördes till Ashdod, där passagerare och besättning förhörts av israeliska myndigheter. Sex personer av de 18 ombord släpptes i går, men svenskarna förhörs fortfarande.

Kajsa Ekis Ekman har upplevt de senaste dagarna som mycket obehagliga.

Sedan bordningen av Ship to Gazas fartyg ”Marianne” i måndags morse hålls journalisten Kajsa Ekis Ekman i förvar av Israel. ”Jag mår dåligt. Jag ruttnar i en fängelsehåla”, skriver hon i ett meddelande genom svenska UD.

Sverige framförde i måndags en protest till Israel mot bordningen av ”Marianne av Göteborg”.

– Enligt den information som vi har fått har den israeliska marinens ingripande skett på internationellt vatten. Enligt lagen är det bara flaggstaten, i det här fallet Sverige, som får ingripa mot ett fartyg på internationella vatten. Sverige har framfört sin syn på händelsen till Israel, säger Veronica Nordlund på UD:s presstjänst.

Redan tidigare har Sverige tillsammans med EU gjort klart för Israel att blockaden mot Gaza snarast måste brytas. Men lite har hänt.

Enligt uppgifter från Ship to Gaza väntas svenskarna och resten av passagerarna att släppas inom kort. De kommer då att föras ut ur Israel

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons