Kontakta oss

INRIKES

Svenskt Näringsliv möter hatstorm efter smutskastningen mot svenska piloter

Publicerat

den

INRIKES Lobbyorganisationen Svensk Näringsliv försökte genomföra en smutskastningskampanj mot strejkande SAS-piloter. Då valde mängder med människor att ta parti för strejkarna samtidigt som lobbyisterna blev massakrerade på sociala medier.

I flera inlägg på Facebook försöker sidan ”SAS-piloterna ska flyga – inte strejka” smutskasta de strejkande SAS-piloterna med hjälp av dåliga memes och falsk information. På sidan hävdar de bland annat att piloterna tjänar 93 000 kronor i månaden, vilket är ett godtyckligt räkneexempel som arbetsköparorganisationen Transportföretagen tidigare påstått.

93 000 kronor är en teoretiskt topplön som ingen pilot kommer komma i närheten av att plocka ut. I verkligheten behöver man nämligen ha exakt rätt yrkeserfarenhet, varit anställd rätt antal år, ha exakt rätt traktamenten och turen att få exakt rätt långflygningar på schemat. Det går i teorin men i praktiken är det sällsynt omöjligt.

Sanningen om SAS-piloterna löner är en helt annan än vad Svenskt Näringsliv försöker sprida ut på nätet. I verkligheten har piloterna en ingångslön på 34 000 kronor, vilket är en av de allra lägsta pilotlönerna i hela Europa. Till skillnad från många andra yrken måste de allra flesta piloter betala pilotutbildningarna själva – som i sig kostar över en miljon kronor.

Efter Svenskt Näringsliv hade publicerat de lögnaktiga uppgifterna dröjde det inte länge förrän propagandasidans kommentarsfält togs över av arga svenskar – som slöt upp bakom piloterna!

Här nedan följer ett axplock av reaktionerna på Svenskt Näringslivs smutskastningskampanj.

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfokus.se