Kontakta oss

INRIKES

Terrorattack mot judar kallas ”skjutning” av svenska medier

Publicerat

den

INRIKES Aktuellt Fokus har granskat den svenska mediarapporteringen efter den antisemitiska terrorattacken i San Diego. Inte en enda av Sveriges större massmedier väljer att kalla terrorattacken för terrorattack!

Över hundra personer var närvarande i synagogan när 19-åriga terroristen John Earnest gick till attack med ett halvautomatisk gevär. Strax före attacken hade han postat ett manifest där han beskriv sig en vit kristen nationalist. I samma manifest uppger han att terrordådet är en hämnd för att judarna dödade Jesus och för att judarna ligger bakom ett pågående folkmord på den europeiska rasen.

Trots att terrorattacken uppfyller alla kriterier som krävs för att klassas som terrorism har Sveriges större massmedier konsekvent valt att undvika orden terror, terrorism och terrorist. Medierna har även valt att inte nämna den 19-åriga terroristens religiösa och politiska motiv, vilket man annars är snabba med att skriva ut när det gäller islamistiska terrorister. Aktuellt Fokus har granskat Sveriges femton största massmedier och resultatet är slående. Inte en tidning väljer att kalla terrorattacken för en terrorattack.

Här nedan följer exempel på rapporteringen från Sveriges fyra största medier.

När Aftonbladet började rapportera beskrev tidningen det inträffade som en ”dödsskjutning vid en synagoga”. Inte någonstans i nyhetsrapporteringen väljer man att nämna ordet terrorism.

Även Expressen undviker att nämna attentatet som ett terrorattentat. I Expressens rapportering skriver man istället att det handlade om ”skottlossning” och att president Donald Trump har kallar händelsen för hatbrott.

Sveriges Television som påstås rapportera ur ett vänsterperspektiv, kallar terrordådet för ”skjutning”. Inte någonstans i SVT:s rapportering har ordet terrorism nämnts. Inte heller nämner man att den gripna terroristen motiverade attentatet med sin kristna tro och nationalistiska konspirationsteorier.

Dagens Nyheter har åtminstone haft vett nog att kalla terrorattentatet för ett attentat. När det gäller undvikandet av ordet terrorism och terror är Dagens Nyheter intagit samma position som sina kollegor på Aftonbladet, SVT, Expressen, Svenska Dagbladet, GP osv osv.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se