Kontakta oss

EKONOMI

Svenskt Näringsliv vansinnesförslag: ”Skär ned välfärden med 41 miljarder” 

Publicerat

den

INRIKESSvenskt Näringsliv vill se miljardnedskärningar i välfärden. I Dagens Samhälle argumenterar den marknadsliberala lobbyorganisationen för nedskärningar på ofantliga 41,5 miljarder kronor fram till år 2020.

Anders Morin är ansvarig för välfärdsfrågor i Svenskt Näringsliv. Han har skrivit en insändare i Dagens Samhälle där han vill ha mer nedskärningar i kommuner och landsting. Upp till 25 miljarder kan skäras ner inom bland annat äldreomsorgen, skolorna och vården, enligt Morin. Svenskt Näringsliv själva skriver på sin hemsida att det är fullt möjligt att skära ner välfärden med 41,5 miljarder.

De lutar sig mot en rapport som de själva anlitat konsultbyrån WSP att utföra åt dem. Bakgrunden är demografiska förändringar som visar att antalet barn och äldre kommer att öka, vilket innebär en större kostnad för det offentliga. Istället för att använda sig av ordet nedskärning, vilket med rätta ses som ett negativt begrepp, använder de sig av ordet effektivisering.

Rapporten ställer Sveriges olika kommuner emot varandra. En av faktorerna som rankar kommunerna högt är låga kostnader. Ett sätt för kommunerna att hålla nere kostnaderna är lägre lönekostnader och längre arbetspass för personalen.

Ett annat alternativ som rapporten kommit fram till är att höja skatten på 2 kr. Det skulle innebära att nedskärningarna inte behövs för att bemöta de demografiska utmaningarna. Svenskt Näringsliv föredrar däremot alternativet som innebär nedskärningar – av ideologiska skäl vill de inte höja skatten.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se