Kontakta oss

I SAMARBETE MED ETT FÖRETAG

Sverige och relationen till proffsboxning

Publicerat

den

FIGHT FOKUS Boxning har funnits i Sverige i strax över 100 år. Till skillnad mot brottningen såg boxningen aldrig dagens ljus i de svenska bondesamhällena från förr. Istället var det i början av 1900-talet som boxningstränare från Europa kom till Stockholm och öppnade upp föreningar för intresserade grabbar från arbetarklassen. 

Den här utvecklingen mottogs av publiken men ratades av myndigheterna. Sporten ansågs vara för våldsam, rå och farlig, och det var något som man höll fast vid fram till 2007.

En förbjuden världsmästare

Sveriges mest framstående boxare är fortfarande Ingemar ”Ingo” Johansson. Han började sin karriär som amatörboxare i slutet av 40-talet och gav Sverige ett OS-silver i boxning 1952. Åren innan hans uppmärksammade karriär hade boxningsföreningar bildats bakom stängda dörrar då myndigheterna ansåg att sporten var omoralisk. Trots silvermedaljen blev boxningen ingen ny folksport, och Ingo blev fråntagen medaljen fram till 1982 på grund av att han ansågs ha haft en för feg spelstil. Just den spelstilen gjorde Muhammad Ali känd flera år senare.

Efter den så kallade OS-skandalen blev Ingo proffsboxare och 1959 blev han Sveriges första och hittills enda världsmästare i tungvikt. Han slog då ut Floyd Patterson på Yankee Stadium i New York i den tredje ronden. Trots hyllningarna i USA, och i resten av boxningsvärlden, vägrade myndigheterna låta Sveriges Radio sända matchen och de en miljon svenskar som följde den fick göra det via Radio Luxemburg.

Trots fina resultat gjorde hans karriär inte boxningen till en sport i Sverige. Istället vann motståndarna och den 1 januari 1970 förbjöds alla former av proffsboxning i landet. Flera gånger försökte boxningsförbunden återinföra sporten, men de fick avslag varje gång. Det skulle dröja fram till 2007 innan proffsboxningen återinfördes, men då med strikta regler och krav om tillstånd från närmaste länsstyrelse. Herrmatcher får inte gå mer än fyra ronder och dammatcher max 6 ronder. Anledningen till skillnaden är att damronderna är mycket kortare. Den sistnämnda regeln har däremot fått dispens med åren och Frida Wallberg, som var en av Sveriges främsta damboxare, har gått åtta ronder i hemmamatcher.

Nästa potentiella världsmästare

Foto: Unsplash

I en tid då MMA och UFC har kommit fram och blivit populära kan det vara svårt att tro att boxning, som är en av de äldsta OS-sporterna, inte har varit tillåtet i Sverige. Intresset finns däremot hos publiken och både nationella som internationella boxningsmatcher följs. En av de mest efterlängtade matcherna kommer att gå i vinter då britten Tyson Fury ska gå en ny match mot amerikanen Deontay Wilder. Deras senaste möte slutade oavgjort efter alla sju ronder, och Unibet har oddsen 1.72 för brittens vinst och 2.10 för amerikanens. Oddsen för att matchen slutar oavgjort är 21.00. För svensk del finns det potentiella kandidater som kan bli Sveriges nästa världsmästare i tungviktsklassen. Otto Wallin från Sundsvall är en av dem och han har än så länge inte förlorat någon av sina proffsmatcher, och han blev proffs 2013.

Synen på boxning har blivit bättre, men det finns fortfarande ett starkt motstånd från lagstiftarna. Konstigt nog minskar motståndet varje gång en boxare som representerar Sverige vinner en match. Det ökar sedan igen när representanten förlorar.

Fortsätt läsa
Annons