Kontakta oss

INRIKES

Regeringen fördömer Rysslands invasion

Publicerat

den

INRIKES Den svenska regeringen fördömer Rysslands invasion av Ukraina. Statsministern bekräftar att invasionen inte ändrar Sveriges förhållande till Nato.

Under natten mot torsdagen valde Ryssland att invadera Ukraina. Under dagen har det kommit flera rapporter om explosioner runtom i landet och ryska trupper ska ha börjat närma sig huvudstaden Kiev.

Regeringen anordnade tidigare idag en presskonferens där statsministern Magdalena Andersson riktade kritik mot Rysslands agerande.

– Idag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia. Ryssland invaderar ett europeiskt land och hotar en demokratiskt regering. Det är oprovocerat, olagligt och oförsvarligt, sade Andersson under presskonferensen.

Enligt statsministern kommer Ryssland att få sanktioner på en helt ny nivå långtifrån vad som tidigare införts. Sverige kommer inte införa några egna sanktioner utan kommer att införa samma sanktioner som övriga EU-länder enligt Utrikesminister Ann Linde.

Sanktionerna innebär bland annat att EU-länderna inte får genomföra någon handel med Ryssland. Sanktioner kommer också riktas mot enskilda ryska individer, både politiker och oligarker. Ryska banker, organisationer och företag kommer också vara med på sanktionslistan.

Sverige kommer också stödja Ukraina på olika sätt men på vilket sätt meddelades inte på presskonferensen. Ukraina har bett omvärlden med stöd både humanitärt och ekonomiskt samt med vapen. Sedan tidigare har Sverige stött Ukraina med minröjning och sjukvårdsmaterial. Försvarsdepartementet har inte tagit något beslut i vapenfrågan.

Sverige ska inte närma sig Nato
Statsministern bekräftar att den ryska invasionen inte påverkar Sveriges förhållande till Nato utan Sverige kommer fortsätta att vara alliansfritt.

– I ett sådant här läge är det viktigt att Sveriges sedan lång tid tillbaka etablerade säkerhetspolitiska linje ligger fast. Att vi är förutsägbara och tydliga med vår säkerhetspolitiska linje. Detta är inte ett tillfälle för någon form av wobblighet, sade statsministern.

Försvarsministern Peter Hultqvist nämner att Sverige är i ett annat läge än Ukraina på grund av EU-medlemskapet som innehåller en solidaritetsklausul vilket innebär att de olika medlemsländerna ska skydda varandra.

Hultqvist nämner också att Sverige redan har ett militärt samarbete med ett 20-tal olika länder. Den svenska försvarsmakten har också genomfört flera övningar tillsammans med Nato på svensk mark.

Om det uppstår en eventuell flyktingkris vill Magdalena Andersson hellre se att övriga Europa visar sin solidaritet och tar emot flyktingar. Enligt Andersson har Sverige alltid visat störst solidaritet och tagit det största ansvaret vid flyktingströmmar men nu är det slut på det.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se